Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofstedehuis in Assen

Woonhuis

Markt 11
9401GT Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1783-1784 1784 1783-1784
Architect: A.M. Sorg Sorg 1783 A.M. Sorg


Beschrijving van Hofstedehuis

Inleiding Het 'Hofstedehuis' is in 1783-1784 gebouwd door timmerman/architect Abraham Martinus Sorg. Deze verkocht het WOONHUIS nog in hetzelfde jaar aan F.O. van Dornberg Heiden, die het op de voormalige zwaaikom van de Hoofdvaart georiënteerde pand op zijn beurt in 1804 verkocht aan mr. W. de Lille. In 1816 kwam het huis in bezit van mr. Coenraad Wolter Ellents Hofstede, wiens naam sindsdien aan het pand is verbonden. In 1927 verloor het huis zijn woonfunctie en werd het onder meer bekend als Hotel-cafe-restaurant 'Royal'. Het in een sobere Classicistische stijl gebouwde huis is meerdere malen verbouwd, waardoor alleen de op de Collardslaan gerichte voorgevel nog representatief is voor het oorspronkelijke aanzien van het 'Hofstedehuis'. Omschrijving. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft twee bouwlagen onder met geglazuurde Hollandse pannen gedekte schilddaken met houten dakkapellen met profiellijst, schoorsteenschachten op alle vier nokhoeken (waarvan de twee voorste onder concaaf gewelfd zinken spitsje) en een entablement met geprofileerde gootlijst op klossen. De symmetrische voorgevel is vijf-assig met licht getoogde zesruits schuifvensters met persiennes onder strekken. Het pand had in deze gevel oorspronkelijk geen entree. Deze is waarschijnlijk omstreeks 1900 ingebouwd ter vervanging van een der vensters. De vrij nieuwe deur heeft een bovenlicht en een omlijsting van op hardstenen basementen staande pilasters met casementen en een kroonlijst. De linker zijgevel is eveneens vijf-assig, maar het is te zien dat de gevelpartij links van de twee rechter traveeën is vernieuwd. De gevel is links van de bouwnaad waarschijnlijk van negentiende eeuwse oorsprong en heeft op de verdieping een gepleisterde middentravee met openslaande deuren, waarvoor zich waarschijnlijk een balkon bevond. De vensters in het oudste, rechter deel van deze gevel zijn gelijk aan de vensters in de voorgevel, de vensters in het linker geveldeel zijn smaller en niet met persiennes behangen. De pui hierin detoneert met de rest van het pand en is gevat in een twintigste eeuws gevelveld. Het voorste deel van de rechter zijgevel telt per bouwlaag twee vensters met persiennes gelijk aan die in de voorgevel. De rest van de gevel en de achtergevel zijn weggewerkt achter de gevels van de belendende panden. Waardering Het karakteristieke huis heeft zowel historische als architectuur- historische waarde als een van de zeldzame overblijfselen van de achttiende eeuwse bebouwing van Assen. Het beeldbepalende pand staat op een bijzondere locatie en heeft als afsluitend onderdeel van de waardevolle negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart grote stedenbouwkundige en ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468956
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hofstedehuis
Markt 11 Assen.jpg
Locatie Markt 11-13, Assen
Oorspr. functie woonhuis
Bouw gereed 1783-1784
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 468956
Architect A.M. Sorg
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Hofstedehuis is een herenhuis in de Nederlandse stad Assen.

Historie

In 1780 kwam de Asser Vaart gereed. Rond de kop van de Vaart werden door het landschapsbestuur 22 percelen uitgegeven.[1] Op een van deze percelen bouwde architect Abraham Martinus Sorg een woonhuis voor zichzelf en zijn gezin. Hij bouwde in die tijd ook de Koepelkerk in Smilde en werd ervan beschuldigd materiaal van de kerk voor zijn eigen huis te gebruiken.[2] Dat was er mogelijk mede de reden van dat hij het pand kort nadat het af was verkocht aan Fredrik Ottho baron van Dörnberg Heiden (1730–1811), die toen nog woonde op het landgoed Lemferdinge bij Eelde. Van 1804 tot 1815 bewoonde vervolgens de familie De Lille het huis.

De volgende eigenaar, mr. Coenraad Wolter Ellents Hofstede (1784-1841), is de naamgever van het Hofstedehuis. Hij was onder andere burgemeester van Assen. Latere eigenaren waren onder meer Rudolph Otto van Holthe tot Echten en Arend Willem van Imhoff.

Aan het begin van de 20e eeuw werd de begane grond verbouwd tot winkel, in 1927 werd Hotel Restaurant Café Royal (ook Hotel Bies) hier gevestigd. In de jaren zeventig werd het pand verbouwd en gerenoveerd voor de Nederlandse Crediet Bank (NCB). In 1994 werd het pand erkend als rijksmonument. Tegenwoordig wordt het pand gebruikt door een hypotheekverstrekker.

Beschrijving

De Markt ca. 1852, links -achter de diligence- het Hofstedehuis, met daarachter de tuin en aan het eind de Jozefkerk

Het huis werd gebouwd in een classicistische stijl op een rechthoekig plattegrond en heeft twee bouwlagen. De schilddaken werden gedekt met Hollandse pannen en heeft houten dakkapelen. De voorgevel met entree was gelegen aan de Markt. De huidige entree aan de westkant werd rond 1900 gebouwd.

De achtergelegen slingertuin lag geheel tussen de huidige Kerkstraat en Collardslaan en liep door tot het Kerkplein. Anna Geertruida van Echten, weduwe van Rudolph Otto van Holthe tot Echten, verkocht in 1845 het zuidelijk gedeelte van de tuin voor de bouw van de Jozefkerk. In de tweede helft van de 19e eeuw werd het pand gesplitst in verschillende wooneenheden. Het naastgelegen café aan de Markt hoorde oorspronkelijk ook bij het herenhuis.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hofstedehuis in Assen

Huis van twee verdiepingen met monumentale ingangspartij

Markt 7
Assen
Huis van twee verdiepingen met monumentale ingangspartij, waarboven balkon, omstreeks 1840.

Winkel annex woonhuis in overgangsstijl

Kerkstraat 20
Assen
Inleiding Het pand Kerkstraat 20-24 is oorspronkelijk gebouwd als dubbele bovenwoning annex "magazijn voor glas, aardewerk en luxeartikelen..

Winkel annex woonhuis in Um 1800-stijl

Markt 17
Assen
Inleiding De omstreeks 1915 gebouwd WINKEL annex WOONHUIS is gebouwd in een vooral in het tweede decennium van de twintigste eeuw in zwang ..

Woonhuis met lijstgevel

Collardslaan 2
Assen
Inleiding Het ca. 1895 in eclectische trant gebouwde WOONHUIS met lijstgevel is karakteristiek voor veel laat-negentiende eeuwse woonhuisar..

Dubbel woonhuis in neo-renaissancestijl

Kerkstraat 5
Assen
Inleiding Het ca. 1890 als DUBBEL WOONHUIS gebouwde pand heeft de stilistische kenmerken van de neo-renaissance, een stijl die karakteristi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofstedehuis in Assen

Foto's (1)