Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen in Assen

Graf Begraafplaats

Kerkhofslaan
9400AA Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen

Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht in 1872 voor de in dat jaar overleden Catharina Maria van Bulderen en de reeds in 1860 overleden Gerard Pieter Tetrode. Het monument ligt direct achter het grafmonument van de familie Brumsteede dat eveneens is beschermd, op het achterste noordelijke perk van de uit 1822 daterende Noorderbegraafplaats (die overigens niet van rijkswege wordt beschermd). Het gietijzeren monument is een product van de Asser IJzer- en Metaalgieterij en een van de meest opvallende ijzeren graftekens op deze begraafplaats. Omschrijving. Het gietijzeren monument is samengesteld uit een vierkante piedestal met bredere voet en octogonale zuil, die staat op een door hekwerk omgeven hardstenen onderbouw met tot grafstenen verwerkte hellende vlakken van hardsteen. Het hekwerk bestaat uit gecanneleerde balusters met knopbekroning op de hoeken en neo-gotische hekken met maaswerk. De overlijdensdatum van Maria van Bulderen staat aan de voorkant van de piedestal aangegeven in een met profiellijst omrand paneel, de overlijdensdatum van Gerard Pieter Tetrode staat vermeld aan de achterzijde. De zijkanten zijn voorzien van spaarvelden, waarvan een is ingevuld met het restant van een lauwerkrans. Waardering Het grafmonument van de familie Van Bulderen is in de eerste plaats van cultuurhistorisch belang als typische uiting van de negentiende eeuwse grafcultuur in Nederland. Een dergelijke in ijzer uitgevoerd, rijk versierd en aan de bouwstijl van de tijd van ontstaan refererend grafmonument voor de betere stand is bovendien vrij schaars geworden, waardoor het zeldzaamheidswaarde heeft. Het is tevens van belang als onmisbaar onderdeel van de oude negentiende eeuwse aanleg van de Noorderbegraafplaats, waardoor ook de ensemblewaarde groot is. Het monument is tevens onderdeel van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468941
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Detail toegangshek (1859)

De Noorderbegraafplaats (1822) is een algemene begraafplaats in de Nederlandse stad Assen.

Assen ontstond als plaats rond een klooster. De kloosterlingen werden ten noorden van de Kloosterkerk aan de Brink begraven. Vanaf de 17e eeuw werden hier ook burgers begraven. Toen dit kerkhof vol raakte, werd een nieuwe begraafplaats ingericht in een deel van het Asserbos. Vanaf 1823 wordt er op de Noorderbegraafplaats begraven.

De begraafplaats heeft een sobere opzet, geïnspireerd op het kerkhof van Aurich. Het twee hectare groot rechthoekige terrein is omgracht en voorzien van een toegangshek. Aan het eind van de middenlaan staat een baarhuisje.

De begraafplaats was al snel te klein, in 1892 werd in een ander deel van het bos de Zuiderbegraafplaats aangelegd. In 1944 werd de Noorderbegraafplaats gedeeltelijk gerestaureerd. Er worden tegenwoordig geen nieuwe graven uitgegeven. Tot 1955 kon men een huurgraf krijgen, begraven kan nu alleen nog in de eigen graven.

Rijksmonument

De begraafplaats is zelf geen rijksmonument. Het toegangshek uit 1859, gemaakt door ijzergieterij Nering Bögel uit Deventer, is wel een rijksmonument. Twee andere zijn de door de Asser IJzergieterij gegoten grafmonumenten Van Bulderen (1872) en Brumsteede (1881).

Hier begraven

Fotogalerij

Zie ookMonumenten in de buurt van Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen in Assen

Noorderbegraafplaats, grafmonument Brumsteede

Kerkhofslaan
Assen
Inleiding Een bijzonder product van de Asser IJzer- en Metaalgieterij is het GRAFMONUMENT van de familie Brumsteede. Het monument ligt op h..

Noorderbegraafplaats, toegangshek

Kerkhofslaan
Assen
Inleiding Het van smeed- en gietijzer gemaakte TOEGANGSHEK van de in 1822 aangelegde Noorderbegraafplaats is zeer waarschijnlijk vervaardi..

Villa Zonnehoek

Vaart N.Z. 88
Assen
19e eeuws huis met in het midden driezijdige koepeluitbouw met verdieping. Overigens verdiepingloos. Stoeppalen met kettingen.

Pakhuis van Benes

Vaart Z.Z. 69
Assen
Inleiding Het waarschijnlijk omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwde PAKHUIS is een van de laatste herinneringen aan de leven..

Rustica

Vaart N.Z. 114
Assen
Inleiding De villa 'Rustica' is een in 1897 in een klassicistische neo-renaissance stijl gebouwd WOONHUIS. Het enigszins terugliggende, op ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen in Assen

Foto's (1)