Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noorderbegraafplaats, grafmonument Brumsteede in Assen

Graf Begraafplaats

Kerkhofslaan
9400AA Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Noorderbegraafplaats, grafmonument Brumsteede

Inleiding Een bijzonder product van de Asser IJzer- en Metaalgieterij is het GRAFMONUMENT van de familie Brumsteede. Het monument ligt op het achterste noordelijke perk binnen de oude 19e-eeuwse aanleg van de Noorderbegraafplaats (die uit 1822 dateert maar niet van rijkswege wordt beschermd), direct achter het eveneens beschermde grafmonument van de familie Van Bulderen en rechts van het (niet beschermde) baarhuisje. Het grotendeels van gietijzer vervaardigde neo-gotische grafteken is in 1881 geplaatst na de bijzetting van Hilarius Augustus Mijnardus Brumsteede en is gemaakt naar een waarschijnlijk uit 1879 daterend ontwerp. Omschrijving. Het grafmonument is samengesteld uit een (in 1992 opnieuw bepleisterde) vierkante onderbouw met hellende zijvlakken, waarop een aan een altaar referende piedestal en een baldakijn (oorspronkelijk met afgeknot tentdak) staat. Het vierkante "altaar" is voorzien van voornamelijk met doodsattributen verlevendigde, diepliggende panelen. Het voorste paneel is ingevuld met onder meer de naam van de overledene. Tegen de onderzijde zijn aan deze zijde twee gietijzeren grafplaten geplaatst met namen en jaartallen. Het rechter paneel bevat een gevleugelde zandloper in hoog-reliëf, de achterste een uil op tak binnen een lauwerkrans en de linker een eveneens in hoog-reliëf uitgevoerde schedel boven gekruiste knekels. Het baldakijn steunt op vier, op een zware ijzeren voet bevestigde bundelpijlers met kelkkapitelen en octogonale pinakels met spitsen, die aan de voorzijde zijn voorzien van driehoeken met hogels. Tussen de pijlers bevond zich het afgeknotte tentdak, dat oorspronkelijk werd bekroond door een doodslamp. Aan de dakrand hangt maaswerk in de vorm van spitsbogen, visblaastraceringen, rondboogfriezen en driepassen. Het gietijzeren hek (dat tot in de jaren tachtig nog op de rand van de onderbouw stond) bestaat uit gecanneleerde balusters met knopbekroning op de hoeken en geo-gotische hekken met maaswerk. Waardering Het grafmonument van de familie Brumsteede is in de eerste plaats van cultuurhistorisch belang als typische uiting van de negentiende eeuwse grafcultuur in Nederland. Een dergelijke in ijzer uitgevoerd, rijk versierd en aan de bouwstijl van de tijd van ontstaan refererend grafmonument voor de betere stand is bovendien vrij schaars geworden, waardoor het zeldzaamheidswaarde heeft. Het is tevens van belang als onmisbaar onderdeel van de oude negentiende eeuwse aanleg van de Noorderbegraafplaats, waardoor ook de ensemblewaarde groot is. Het monument is tevens onderdeel van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468940
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Detail toegangshek (1859)

De Noorderbegraafplaats (1822) is een algemene begraafplaats in de Nederlandse stad Assen.

Assen ontstond als plaats rond een klooster. De kloosterlingen werden ten noorden van de Kloosterkerk aan de Brink begraven. Vanaf de 17e eeuw werden hier ook burgers begraven. Toen dit kerkhof vol raakte, werd een nieuwe begraafplaats ingericht in een deel van het Asserbos. Vanaf 1823 wordt er op de Noorderbegraafplaats begraven.

De begraafplaats heeft een sobere opzet, geïnspireerd op het kerkhof van Aurich. Het twee hectare groot rechthoekige terrein is omgracht en voorzien van een toegangshek. Aan het eind van de middenlaan staat een baarhuisje.

De begraafplaats was al snel te klein, in 1892 werd in een ander deel van het bos de Zuiderbegraafplaats aangelegd. In 1944 werd de Noorderbegraafplaats gedeeltelijk gerestaureerd. Er worden tegenwoordig geen nieuwe graven uitgegeven. Tot 1955 kon men een huurgraf krijgen, begraven kan nu alleen nog in de eigen graven.

Rijksmonument

De begraafplaats is zelf geen rijksmonument. Het toegangshek uit 1859, gemaakt door ijzergieterij Nering Bögel uit Deventer, is wel een rijksmonument. Twee andere zijn de door de Asser IJzergieterij gegoten grafmonumenten Van Bulderen (1872) en Brumsteede (1881).

Hier begraven

Fotogalerij

Zie ookMonumenten in de buurt van Noorderbegraafplaats, grafmonument Brumsteede in Assen

Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen

Kerkhofslaan
Assen
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht in 1872 voor de in dat jaar overleden Catharina Maria van Bulderen en de reeds in 1860 overleden Gerard P..

Noorderbegraafplaats, toegangshek

Kerkhofslaan
Assen
Inleiding Het van smeed- en gietijzer gemaakte TOEGANGSHEK van de in 1822 aangelegde Noorderbegraafplaats is zeer waarschijnlijk vervaardi..

Villa Zonnehoek

Vaart N.Z. 88
Assen
19e eeuws huis met in het midden driezijdige koepeluitbouw met verdieping. Overigens verdiepingloos. Stoeppalen met kettingen.

Pakhuis van Benes

Vaart Z.Z. 69
Assen
Inleiding Het waarschijnlijk omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwde PAKHUIS is een van de laatste herinneringen aan de leven..

Rustica

Vaart N.Z. 114
Assen
Inleiding De villa 'Rustica' is een in 1897 in een klassicistische neo-renaissance stijl gebouwd WOONHUIS. Het enigszins terugliggende, op ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Noorderbegraafplaats, grafmonument Brumsteede in Assen

Foto's (1)