Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noorderbegraafplaats, toegangshek in Assen

Overig

Kerkhofslaan
9400AA Assen
Drenthe


Beschrijving van Noorderbegraafplaats, toegangshek

Inleiding Het van smeed- en gietijzer gemaakte TOEGANGSHEK van de in 1822 aangelegde Noorderbegraafplaats is zeer waarschijnlijk vervaardigd door de Asser IJzer- en Metaalgieterij (alhoewel de naam van de fabriek niet op het hek is aangetroffen). Omdat verschillende ijzergieterijen sterk op elkaar gelijkende toegangshekken voor begraafplaatsen vervaardigden kan het toegangshek een andere herkomst hebben. Omschrijving Het symmetrische hek is voorzien van vlamvormige gietijzeren ornamenten die zijn bevestigd aan en op de regels en de ronde spijlen van smeedijzer. De gecanneleerde gietijzeren balusters met pijnappelbekroning staan op hardstenen blokken. De hogere, openslaande hekdelen in het midden hangen aan posten die bestaan uit smeedijzeren stijlen en van boven naar beneden zijn ingevuld met gietijzeren doodssymbolen in de vorm van vliegende zandloper, staartbijtende slang aan samengebonden, gekruiste zeisen en eveneens gekruiste, gekeerde fakkels. De omkranste uiltjes die oorspronkelijk bovenop de hekposten stonden zijn verdwenen. De hekken aan weerszijden zijn lager, met naar de openslaande hekken toe omhoogbuigende delen, waarvan het rechter eveneens fungeert als toegangshek. De gietijzeren ornamenten en de doodssymbolen van de hekken zijn zwart, de smeedijzeren delen groen geschilderd. Waardering De geheel van ijzer vervaardigde entree van de Noorderbegraafplaats is in diverse opzichten een waardevol object. Het hekwerk is in de eerste plaats van cultuurhistorisch belang als een karakteristiek onderdeel van de negentiende eeuwse Nederlandse begraafplaatsen. Dergelijke in ijzer uitgevoerde, nog min of meer gave hekken zijn bovendien vrij schaars geworden, waardoor ze zeldzaamheidswaarde hebben. De hekken zijn evenals de eveneens beschermde grafmonumenten van de fanmilies Van Bulderen en Brumsteede van belang als onmisbare onderdelen van de negentiende eeuwse aanleg van de Noorderbegraafplaats, waardoor ook hun ensemblewaarde groot is. De hekken zijn tevens onderdeel van het beschermde stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468939
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Detail toegangshek (1859)

De Noorderbegraafplaats (1822) is een algemene begraafplaats in de Nederlandse stad Assen.

Assen ontstond als plaats rond een klooster. De kloosterlingen werden ten noorden van de Kloosterkerk aan de Brink begraven. Vanaf de 17e eeuw werden hier ook burgers begraven. Toen dit kerkhof vol raakte, werd een nieuwe begraafplaats ingericht in een deel van het Asserbos. Vanaf 1823 wordt er op de Noorderbegraafplaats begraven.

De begraafplaats heeft een sobere opzet, geïnspireerd op het kerkhof van Aurich. Het twee hectare groot rechthoekige terrein is omgracht en voorzien van een toegangshek. Aan het eind van de middenlaan staat een baarhuisje.

De begraafplaats was al snel te klein, in 1892 werd in een ander deel van het bos de Zuiderbegraafplaats aangelegd. In 1944 werd de Noorderbegraafplaats gedeeltelijk gerestaureerd. Er worden tegenwoordig geen nieuwe graven uitgegeven. Tot 1955 kon men een huurgraf krijgen, begraven kan nu alleen nog in de eigen graven.

Rijksmonument

De begraafplaats is zelf geen rijksmonument. Het toegangshek uit 1859, gemaakt door ijzergieterij Nering Bögel uit Deventer, is wel een rijksmonument. Twee andere zijn de door de Asser IJzergieterij gegoten grafmonumenten Van Bulderen (1872) en Brumsteede (1881).

Hier begraven

Fotogalerij

Zie ookMonumenten in de buurt van Noorderbegraafplaats, toegangshek in Assen

Pakhuis van Benes

Vaart Z.Z. 69
Assen
Inleiding Het waarschijnlijk omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwde PAKHUIS is een van de laatste herinneringen aan de leven..

Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen

Kerkhofslaan
Assen
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht in 1872 voor de in dat jaar overleden Catharina Maria van Bulderen en de reeds in 1860 overleden Gerard P..

Noorderbegraafplaats, grafmonument Brumsteede

Kerkhofslaan
Assen
Inleiding Een bijzonder product van de Asser IJzer- en Metaalgieterij is het GRAFMONUMENT van de familie Brumsteede. Het monument ligt op h..

Huis met de Wenkbrauwen

Vaart Z.Z. 55A
Assen
Inleiding Het in de eerste helft van de negentiende eeuw, op de helling van de zuidelijke stuwwal van de Vaart gebouwde WOONHUIS (met stoep..

Verdiepingloos huis met verhoogde begane grond en dakkapel

Vaart Z.Z. 53
Assen
Verdiepingloos huis met verhoogde beganegrond en dakkapel boven het midden van de voorgevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Noorderbegraafplaats, toegangshek in Assen

Foto's (1)