Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in aan het neo-classicisme ontleende stijl in Assen

Woonhuis

Vaart N.Z. 42
9401GN Assen
Drenthe


Beschrijving van Woonhuis in aan het neo-classicisme ontleende stijl

Inleiding Het omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwde WOONHUIS is gebouwd in een aan het neo-klassicisme ontleende (empire)stijl. Het is een van de waardevolle, voor de gegoede burgerij gebouwde huizen aan de Vaart, die representatief zijn voor de groeiende welstand van vele Assenaren, die een gevolg is van de explosieve ontwikkeling van Assen in de negentiende eeuw. Omschrijving. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft gepleisterde gevels en een verdieping onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De drie-assige voorgevel, die breder is dan het pand, is voorzien van een grijze plint, getoogde gevelopeningen met profiellijsten en doorgetrokken onderdorpels, alsmede een mezzanino met attiekverhoging. De entree betreft een eenvoudige paneeldeur onder een kalf met eierlijst en bovenlicht met smeedijzeren krulornament binnen een omlijsting van pilasters met opgevulde casementen en consoles die een geprofileerde segmentboog dragen. De vensters op de verdieping bezitten nog de originele zesruits schuiframen. De mezzanino heeft een liggend, getoogd venster en bevindt zich tussen een brede, geprofileerde cordonlijst en een eveneens geprofileerde kroonlijst. De smalle attiekbalustrade is voorzien van casementen. De stoep is geplaveid met keien achter een erfscheiding van conische stoeppalen, die deels nog zijn voorzien van een ketting. Beide zijgevels zijn gepleisterd, evenals de achtergevel, die onder meer is voorzien van een porte brisée op de verdieping. Waardering Het karakteristieke huis is een eenvoudig, doch mooi en gaaf voorbeeld van negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, voornamelijk negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het pand is tevens onderdeel van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468936
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in aan het neo-classicisme ontleende stijl in Assen

Witte Huis

Vaart N.Z. 36
Assen
"Het Witte Huis". Huis van twee verdiepingen met fronton, waarin wapens en festoenen. 1826.

Huis van het Asser type

Vaart N.Z. 48
Assen
Huis van het Asser type; stoeppalen met kettingen.

Woonhuis met bovenverdieping van het Asser type

Vaart N.Z. 50
Assen
Inleiding Het ca. 1890 gebouwde WOONHUIS is een mooi voorbeeld van een huis met verdieping van het zogenaamde Asser type, dat wordt gekenme..

Breed woonhuis uit twee samengevoegde panden

Vaart Z.Z. 25A
Assen
Inleiding Het brede WOONHUIS bestaat eigenlijk uit twee smalle panden die omstreeks 1875 zijn samengevoegd en toen de huidige, gemeenschapp..

Huis van het Asser type met kleine bakstenen dakkapel met fronton

Vaart N.Z. 30
Assen
Huis van het Asser type met kleine bakstenen dakkapel met fronton.

Kaart & Routeplanner