Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met bovenverdieping van het Asser type in Assen

Woonhuis

Vaart N.Z. 50
9401GN Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Woonhuis met bovenverdieping van het Asser type

Inleiding Het ca. 1890 gebouwde WOONHUIS is een mooi voorbeeld van een huis met verdieping van het zogenaamde Asser type, dat wordt gekenmerkt door een hoog opgaande middenpartij. Het betreft een van de grotere van de vele waardevolle, voor de gegoede burgerij gebouwde panden aan de Vaart. Als zodanig is het representatief voor de groeiende welstand van vele Assenaren, die kan worden gerelateerd aan de snelle ontwikkeling van hun stad in de negentiende eeuw. Omschrijving. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken huis telt twee, deels drie bouwlagen onder een met tuiles du nord gedekt schilddak en een plat steekdak. De symmetrische, vijf traveeën brede voorgevel van schone baksteen heeft een hardstenen plint, getoogde vensters onder strekken (eerste en tweede bouwlaag), een geprononceerde middentravee en een entablement met geprofileerde gootlijst, die ook de andere gevels beëindigt. De middentravee is voorzien van een entreepartij die bestaat uit een hardstenen stoep voor een paneel-vleugeldeur met gecanneleerde stolpnaald, geprofileerd kalf en getoogd bovenlicht met imitatie glas-in-lood, alsmede een gesneden bovenrand binnen een omlijsting van op hardstenen poeren staande houten pilasters met casement. Boven de entree staat een op consoles rustende erker met geprofileerde onderlijst, houten borstwering met panelen en getoogde vensters. De erker draagt een balkon met geprofileerde onderlijst en houten balustrade. Hierop komt een porte brisée uit, die evenals de beide vensters in deze bouwlaag rechtgesloten is en wordt afgesloten door een rollaag. De hardstenen stoep heeft aan weerszijden een plaveisel van gele baksteen en een erfscheiding van ronde stoeppalen met kettingen. Zowel de linker als de rechter zijgevel zijn gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. De oorspronkelijke indeling van de westelijke zijgevel is gewijzigd bij een verbouwing in 1908 voor de toenmalige eigenaar van het huis mr. E. Pelinck. De eveneens gepleisterde achtergevel bezit een grote dakkapel met plat dak. Waardering Het karakteristieke huis (met stoeppalen met kettingen) is van architectuurhistorische waarde als een mooi en gaaf voorbeeld van laat negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, voornamelijk negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468935
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met bovenverdieping van het Asser type in Assen

Huis van het Asser type

Vaart N.Z. 48
Assen
Huis van het Asser type; stoeppalen met kettingen.

Woonhuis in aan het neo-classicisme ontleende stijl

Vaart N.Z. 42
Assen
Inleiding Het omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwde WOONHUIS is gebouwd in een aan het neo-klassicisme ontleende (empire)st..

Groot pand

Vaart Z.Z. 33
Assen
Groot pand uit 1856.

Witte Huis

Vaart N.Z. 36
Assen
"Het Witte Huis". Huis van twee verdiepingen met fronton, waarin wapens en festoenen. 1826.

Breed woonhuis uit twee samengevoegde panden

Vaart Z.Z. 25A
Assen
Inleiding Het brede WOONHUIS bestaat eigenlijk uit twee smalle panden die omstreeks 1875 zijn samengevoegd en toen de huidige, gemeenschapp..

Kaart & Routeplanner