Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis met het Stoepie in Assen

Woonhuis

Vaart N.Z. 66 b
9401GP Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1819


Beschrijving van Huis met het Stoepie

Inleiding In 1819 liet Wolter Hendrik Hofstede, zoon van de gouverneur van Drenthe Petrus Hofstede, een WOONHUIS aan de Vaart bouwen dat lange tijd het laatste pand aan de noordzijde van de Vaart zou zijn. Het op de stuwwal van de kanaaldijk gebouwde huis, dat in de volksmond het 'Huis met het Stoepie' werd genoemd, werd tot de eerste jaren van de twintigste eeuw bewoond door de twee gebroeders Tonckens en is van het zogenaamde Asser type. In 1903 is het huis ingrijpend verbouwd en kreeg toen het huidige voorkomen met de in art nouveau uitgevoerde entree in de verhoogde middenpartij. Voor het huis ligt een smeedijzeren HEKWERK. Omschrijving. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken, deels verdiepingloze pand heeft een souterrain en een afgeknot schilddak met steile dakschilden, die zijn gedekt met Hollandse pannen. De vijf traveeën brede symmetrische voorgevel is voorzien van een entreepartij in een hoog opgaande middenpartij, waarvan de tweede bouwlaag in 1903 is toegevoegd. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een diepliggende, rechtgesloten souterrain-entree in koekoek en een eveneens rechtgesloten venster onder strek. Rondom het souterrain staat een smeedijzeren hek tussen gecanneleerde gietijzeren balusters op hardstenen blokken. Deze zijn verzonken in bakstenen muurtjes die het plaveisel van gele handvormsteen omheinen. Een hoge hardstenen stoep, waarvan de onderste treden van beton zijn, voert naar een portiek met een omlijsting, die is voorzien van art nouveau decoraties en een sluitsteen in de liggende ellipsboogvormige afsluiting. Het portiek bevat links een enigszins schuin geplaatste, fraai bewerkte deur met venstertjes en bovenlicht met roedeverdeling, die identiek is aan de deur in de achterwand. Deze heeft echter een zijlicht met regels en stijlen, die de rest van de achterwand invult. De rechter portiekwand is bekleed met een bijzonder tegeltableau van geperste tegels met een samengesteld decor van in reliëf uitgevoerde, gestileerde plantenmotieven en een bovenrand van door middel van de decalcomaniemethode opgebrachte decoraties. De twee vensters aan weerszijden van de entreepartij staan evenals die op de verdieping onder strekken. De verdiepingsvensters staan boven een dunne cordonlijst. De zijgevels en de lagere delen van de voorgevel worden beëindigd door een entablement met gootlijst op klossen. De hoog opgaande middenpartij met drie rechtgesloten vensters op de verdieping heeft een plat dak met een geprofileerde gootlijst. Deze bouwlaag is later toegevoegd ter vervanging van de oorspronkelijke, houten dakkapel. De linker zijgevel is voorzien van staafankers en vensters als in de voorgevel. De kap is aan deze zijde voorzien van een toegevoegde, detonerende dakkapel. Tegen de achtergevel staat een uitbouwtje onder lessenaardak. Het geveldeel van nr. 66b is ruw gepleisterd. De rechter zijgevel is niet gepleisterd en voorzien van een met persiennes behangen venster. Waardering Het karakteristieke huis (met smeedijzeren hekwerk) is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van representatieve woonhuisarchitectuur, waarin bijzondere, vroeg twintigste eeuwse elementen zijn geintegreerd in de veel oudere hoofdvorm. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, voornamelijk negentiende eeuwse en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart, die behoort tot het beschermde stadsgezicht. Het heeft derhalve ook grote ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468934
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis met het Stoepie
Aanzicht in 2012
Aanzicht in 2012
Locatie Vaart Zuidzijde 66B, Assen
Coördinaten 52° 60′ NB, 6° 33′ OL
Oorspr. functie Woonhuis
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 468934
Detailkaart
Huis met het Stoepie
Huis met het Stoepie
Lijst van rijksmonumenten in Assen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Huis met het Stoepie is een monumentaal herenhuis in de Nederlandse stad Assen.

Geschiedenis

Het huis werd in 1819 gebouwd aan de noordzijde van de Vaart, in opdracht van mr. Wolter Hendrik Hofstede (1783-1850), inspecteur der veenderijen en later lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Het was lange tijd het laatste huis vanuit het centrum aan deze kant van de Vaart. Het pand werd in 1903 verbouwd, waarbij het de entree met verhoogde middenpartij in art niveau kreeg. Het wordt in de volksmond Huis met het Stoepie genoemd.

Beschrijving

Het huis is opgetrokken vanuit een rechthoekig plattegrond onder een afgeknot schilddak met Hollandse pannen. Het is van oorsprong verdiepingloos en daarmee een huis van het Asser type. De symmetrische voorgevel is vijf traveeën breed. In het midden een opgaande partij, met drie rechtgesloten vensters in een dakkapel op de in 1903 aangebrachte verdieping. Een hardstenen stoep leidt naar een portiek met omlijsting in art nouveau, voorzien van een sluitsteen in de ellipsboogvormige afsluiting. De deur is geplaatst in het linkerdeel van het portiek, het rechterdeel is bekleed met een tegeltableau van in reliëf uitgevoerde, gestileerde plantenmotieven. Rondom het souterrain staat aan straatzijde een smeedijzeren hek tussen gietijzeren balusters.

Monumentenstatus

Het huis werd in 1994 als rijksmonument opgenomen in het monumentenregister vanwege de "architectuurhistorische waarde als voorbeeld van representatieve woonhuisarchitectuur, waarin bijzondere, vroeg-twintigste-eeuwse elementen zijn geïntegreerd in de veel oudere hoofdvorm. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, voornamelijk negentiende-eeuwse en vroeg-twintigste-eeuwse bebouwing aan de Vaart, die behoort tot het beschermde stadsgezicht. Het heeft derhalve ook grote ensemblewaarde."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huis met het Stoepie in Assen

Dubbel woonhuis in overgangsstijl

Vaart Z.Z. 43
Assen
Inleiding Het omstreeks 1905 gebouwde dubbele WOONHUIS is een mooi voorbeeld van woonhuisarchitectuur in de omstreeks de eeuwwisseling meer..

Woonhuis in kubistisch expressionistische stijl met invloeden van de Stijl en de Haagse School

Vaart Z.Z. 41A
Assen
Inleiding Het in 1934 door architect J.F. A. Gobel, voor J. Suurmeyer ontworpen WOONHUIS is gebouwd in een kubistisch expressionistische st..

Eenvoudige gepleisterde empire-gevel

Vaart Z.Z. 49
Assen
Eenvoudige gepleisterde empire-gevel met rechte lijst en middenrisaliet, plm 1830.

Verdiepingloos huis met verhoogde begane grond en dakkapel

Vaart Z.Z. 51
Assen
Verdiepingloos huis met verhoogde beganegrond en dakkapel boven het midden van de voorgevel.

Verdiepingloos huis met verhoogde begane grond en dakkapel

Vaart Z.Z. 53
Assen
Verdiepingloos huis met verhoogde beganegrond en dakkapel boven het midden van de voorgevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis met het Stoepie in Assen

Foto's (2)