Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig kantoor havenmeester/Waterstaat in Assen

Gebouw

Alteveerstraat 104
9401GD Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875


Beschrijving van Voormalig kantoor havenmeester/Waterstaat

Inleiding Het ca. 1875, in een sobere eclectische stijl gebouwde WOONHUIS had oorspronkelijk tevens een functie als KANTOOR van de havenmeester en later als kantoor van Waterstaat. Het pand is gesitueerd dichtbij de Noord Willemsvaart, niet ver van de plaats waar zich vroeger een stoomgemaal en een schutsluis bevonden. Aan de andere kant van het kanaal staat het in dezelfde periode gebouwde voormalige woonhuis van de sluiswachter. Het erf wordt begrensd door een giet- en smeedijzeren HEKWERK uit omstreeks 1910. Omschrijving. Het hoofdvolume van het verdiepingloze huis is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een uitkragend, met pannen gedekt zadeldak met gesneden windveren en twee schoorsteenschachten op de nok. De vijf-assige symmetrische voorgevel is voorzien van gepleisterde hoeklisenen met casementen, getoogde vensters onder strekken en een entree met paneeldeuren onder bovenlicht met ruitvormige roedeverdeling binnen een profiellijst. De opgemetselde dakkapel met samengesteld venster heeft eveneens een zadeldak met gesneden windveren. De linker kopgevel is symmetrisch met twee getoogde vensters op de begane grond en een taatsdraaiend gietijzeren roosvenster in de top van de puntgevel. De rechter kopgevel is identiek. Tegen de achterzijde van het pand staat een lagere uitbouw (het voormalige kantoorgedeelte) onder schilddak. Dit bouwdeel is voorzien van rechtgesloten vensters onder rollaag en een houten ingangsportaaltje. Het giet- en smeedijzeren hekwerk dat het erf aan de wegzijde begrenst heeft eenvoudige Jugendstil-achtige bekroningen. Waardering Het karakteristieke, beeldbepalende pand met hekwerk aan de wegzijde is van belang vanwege de oorspronkelijke functie en de relatie met de voormalige sluiswachterswoning, de inmiddels verdwenen schutsluis en het eveneens niet meer bestaande stoomgemaal. Het is derhalve tevens belangrijk voor de geschiedenis van de infrastructurele en sociaal-economische ontwikkeling van Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468933
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig kantoor havenmeester/Waterstaat in Assen

Voormalige sluiswachterswoning

het Kanaal 45
Assen
Inleiding Het in 1862 als sluiswachterswoning gebouwde, vrijstaande WOONHUIS staat dicht bij de plaats waar zich vroeger een schutsluis bev..

Huis met het Stoepie

Vaart N.Z. 66b
Assen
Inleiding In 1819 liet Wolter Hendrik Hofstede, zoon van de gouverneur van Drenthe Petrus Hofstede, een WOONHUIS aan de Vaart bouwen dat la..

Huis van het Asser type

Vaart N.Z. 48
Assen
Huis van het Asser type; stoeppalen met kettingen.

Woonhuis met bovenverdieping van het Asser type

Vaart N.Z. 50
Assen
Inleiding Het ca. 1890 gebouwde WOONHUIS is een mooi voorbeeld van een huis met verdieping van het zogenaamde Asser type, dat wordt gekenme..

Woonhuis in aan het neo-classicisme ontleende stijl

Vaart N.Z. 42
Assen
Inleiding Het omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwde WOONHUIS is gebouwd in een aan het neo-klassicisme ontleende (empire)st..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig kantoor havenmeester/Waterstaat in Assen