Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige sluiswachterswoning in Assen

Woonhuis

het Kanaal 45
9406AN Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van Voormalige sluiswachterswoning

Inleiding Het in 1862 als sluiswachterswoning gebouwde, vrijstaande WOONHUIS staat dicht bij de plaats waar zich vroeger een schutsluis bevond in het in 1861 voor de scheepvaart opengestelde Noord Willemskanaal. Het op een helling van de stuwkade liggende huis verloor zijn oorspronkelijke functie toen het westelijke deel van het kanaal zijn betekenis voor de scheepvaart kwijt raakte en gedeeltelijk gedempt werd. Aan de andere kant van het "kanaal" staat nog het in de zelfde periode gebouwde voormalige huis van de havenmeester. Omschrijving. Het verdiepingloze, vanuit een vierkante plattegrond opgetrokken pand met souterrain aan achterzijde heeft een met Hollandse pannen gedekt, uitkragend zadeldak met twee overdekte schoorsteenschachten met bewerkte windveren en hangstijlen. De grijs geverfde, gepleisterde voorgevel heeft een symmetrische indeling met geschilderde plint, staafankers, originele paneeldeur onder rechtgesloten tweeruits bovenlicht met aan weerszijden een rechtgesloten zesruits schuifvenster. De linker kopgevel heeft eveneens een symmetrische indeling met rechtgesloten vensters onder strekken op de bel-etage en in het souterrain halfronde gevelopeningen, waarvan de linker is dichtgemetseld, de grotere in het midden een rond ijzeren venster bevat en alleen de rechter nog in oorspronkelijke staat is met een halfrond ijzeren venster. De achtergevel is op souterrainniveau voorzien van staafankers, een slechts ca. 1.25 meter hoge rondboogdeur, een rond, taatsdraaiend ijzeren venster rechts van de deur en een halfrond ijzeren venster links in de gevel. Rechts op de bel-etage staat een rechtgesloten zesruits schuifvenster. Ook de rechter kopgevel is symmetrisch en vergelijkbaar met de linker kopgevel, maar met een segmentboogvenster op de zolderverdieping. De drie leilinden aan de voorgevel verwijzen nog naar de oorspronkelijke situering in een destijds nog landelijk gebied. Waardering Het vrij gave, karakteristieke huisje is vanwege de oorspronkelijke functie van historisch belang als overblijfsel van een belangrijke negentiende eeuwse infrastructurele en civiel-technische voorziening. Hoewel het pand tegenwoordig in een na-oorlogse stadsuitbreiding staat is het een beeldbepalend object dat mede vanwege de relatie met het voormalige havenmeesterskantoor en de verdwenen schutsluis tevens ensemblewaarde heeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468932
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige sluiswachterswoning in Assen

Voormalig kantoor havenmeester/Waterstaat

Alteveerstraat 104
Assen
Inleiding Het ca. 1875, in een sobere eclectische stijl gebouwde WOONHUIS had oorspronkelijk tevens een functie als KANTOOR van de havenmee..

Huis met de Vazen

Vaart N.Z. 76
Assen
Inleiding Het van 1883 daterende WOONHUIS is gebouwd in opdracht van Heiko Westra, de eigenaar van de er destijds naast gelegen, in 1875 g..

Huis met het Stoepie

Vaart N.Z. 66b
Assen
Inleiding In 1819 liet Wolter Hendrik Hofstede, zoon van de gouverneur van Drenthe Petrus Hofstede, een WOONHUIS aan de Vaart bouwen dat la..

Huis met de Wenkbrauwen

Vaart Z.Z. 55A
Assen
Inleiding Het in de eerste helft van de negentiende eeuw, op de helling van de zuidelijke stuwwal van de Vaart gebouwde WOONHUIS (met stoep..

Verdiepingloos huis met verhoogde begane grond en dakkapel

Vaart Z.Z. 53
Assen
Verdiepingloos huis met verhoogde beganegrond en dakkapel boven het midden van de voorgevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige sluiswachterswoning in Assen