Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis met de Vazen in Assen

Woonhuis

Vaart N.Z. 76
9406CM Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Huis met de Vazen

Inleiding Het van 1883 daterende WOONHUIS is gebouwd in opdracht van Heiko Westra, de eigenaar van de er destijds naast gelegen, in 1875 gebouwde zeepziederij. Het schuin op de Vaart georienteerde, op de helling van de stuwkade staande pand was bekend als het 'Huis met de Vazen' en is een van de vele waardevolle, voor de gegoede burgerij bestemde woonhuizen aan de Vaart. Het opvallende, in een eclectische stijl gebouwde huis is representatief voor de groeiende welvaart van de stad, die kan worden gerelateerd aan de snelle ontwikkeling van Assen in de negentiende eeuw. De aangebouwde moderne garage valt buiten de bescherming. Omschrijving. Het verdiepingloze huis met souterrain aan achterzijde is opgetrokken vanuit een onregelmatige, zeszijdige plattegrond en staat onder een met gegolfde Friese pannen gedekt afgeknot schilddak. Het huis heeft een driezijdig, symmetrisch vooraanzicht met speklagen, entablement met casementen en gepleisterde plint aan een eveneens gepleisterde onderbouw met staande schijnvoegen. De licht risalerende middenpartij bevat de entree die bestaat uit een stoepje, paneel-vleugeldeur met stolpnaald, gebogen frontons en kalf met eierlijst onder rondboog bovenlicht met sluitsteen in een profiellijst. De entree heeft een gepleisterde omlijsting van gebosseerde blokken. Aan weerszijden staat een rondboogvenster met sluitsteen in de profiellijst rondom het bovenlicht. Het middelste geveldeel wordt beƫindigd door een verkropt entablement met consoles, die een geprofileerde gootlijst ondersteunen. De grote, uit gepleisterde baksteen opgetrokken dakkapel bevat een rondboog bifora tussen gecanneleerde pilasters met Ionische kapitelen, die een entablement met gebogen fronton met bolbekroning dragen. Aan weerszijden van de dakkapel staat een attiek met op de hoeken in vazen staande obelisken. De linker en rechter gevelpartij zijn beide voorzien van getoogde, met persiennes behangen vensters onder segmentbogen met sluit- en aanzetstenen. De hellende zij(achter)gevels hebben getoogde gevelopeningen. De opgemetselde dakkapel boven deze gevel heeft een plat dak, getoogd tweelingvenster en een entablement. Tegen de rechter zijgevel (noordzijde) staat een smalle, ondiepe uitbouw met roosvenster. Waardering Het opvallende huis is een karakteristiek en vrij gaaf voorbeeld van voor de bouwtijd representatieve woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij en heeft derhalve architectuurhistorische waarde. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, tot het beschermde stadsgezicht behorende, grotendeels negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart en heeft derhalve tevens grote ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468931
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis met de Vazen in Assen

Pakhuis van Benes

Vaart Z.Z. 69
Assen
Inleiding Het waarschijnlijk omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwde PAKHUIS is een van de laatste herinneringen aan de leven..

Villa Zonnehoek

Vaart N.Z. 88
Assen
19e eeuws huis met in het midden driezijdige koepeluitbouw met verdieping. Overigens verdiepingloos. Stoeppalen met kettingen.

Huis met de Wenkbrauwen

Vaart Z.Z. 55A
Assen
Inleiding Het in de eerste helft van de negentiende eeuw, op de helling van de zuidelijke stuwwal van de Vaart gebouwde WOONHUIS (met stoep..

Verdiepingloos huis met verhoogde begane grond en dakkapel

Vaart Z.Z. 53
Assen
Verdiepingloos huis met verhoogde beganegrond en dakkapel boven het midden van de voorgevel.

Verdiepingloos huis met verhoogde begane grond en dakkapel

Vaart Z.Z. 51
Assen
Verdiepingloos huis met verhoogde beganegrond en dakkapel boven het midden van de voorgevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis met de Vazen in Assen

Foto's (1)