Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rustica in Assen

Woonhuis

Vaart N.Z. 114
9406CN Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Rustica

Inleiding De villa 'Rustica' is een in 1897 in een klassicistische neo-renaissance stijl gebouwd WOONHUIS. Het enigszins terugliggende, op de Vaart georienteerde huis valt op door de "strenge" façade en een geveldetaillering die afwijkt van die van de meeste laat-twintigste eeuwse woonhuizen. Omschrijving. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft een verdieping onder een met bouletpannen gedekt, afgeknot schilddak. De drie traveeën brede symmetrische voorgevel met rondboog gevelopeningen heeft een gepleisterde plint en wordt verlevendigd door speklagen, een dunne cordonlijst en een gevelbeeindiging in de vorm van een verkropt, geprofileerd entablement met gootlijst op bewerkte klampen, die doorloopt over de beide zijgevels. De vensters zijn behangen met persiennes, hebben doorgetrokken onderdorpels en sluitstenen met (voor een deel nog aanwezig) vrouwekopje in de vensterbogen. Het middenrisaliet heeft een terugliggende ingangstravee met hardstenen stoep en een niet originele deur. Onder de parterrevensters bevinden zich gepleisterde casementen tussen staande, geprofileerde gevelaccenten. Deze staan ook onder de verdiepingsvensters, maar flankeren hier guirlandes in plaats van casementen. Het voorste dakschild bezit een bakstenen dakkapel met plat dak, vleugelstukken met voluten, een rondboogvenster en een smal entablement met de naam van het huis en een geprofileerde kroonlijst. De dakkapel wordt bekroond door een smeedijzeren versiering met de naam en het bouwjaar van het huis in een windvaan. De rechter zijgevel is voorzien van gietijzeren muurankers en heeft een niet oorspronkelijke indeling met gewijzigde en toegevoegde rechtgesloten gevelopeningen. Het huis heeft aan achterzijde een deels opnieuw opgetrokken verdiepingloze uitbouw onder plat dak. Het linker deel van de achtergevel is op de verdieping gepleisterd en voorzien van een nieuwe, uitpandige schoorsteenschacht, getoogde vensters en een nergens heen leidende deur. In het ongepleisterde rechter geveldeel staat op de begane grond een groot, niet oorspronkelijk venster met deur onder een zware latei. Het verdiepingsvenster staat onder een strek. De linker zijgevel is voorzien van een venster op de begane grond en een reeks gietijzeren muurankers. Waardering Het herenhuis is van architectuurhistorische waarde als karakteristiek voor de laat negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur van de gegoede burgerij. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, tot het beschermd stadsgezicht behorende, voornamelijk negentiende en vroeg twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart en heeft derhalve tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468930
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rustica in Assen

De Hofstede

Vaart N.Z. 116
Assen
Inleiding Het WOONHUIS 'de Hofstede' is in 1882 gebouwd voor de familie Albarda in een eclectische stijl en is verwant aan het zogenaamde ..

Villa Zonnehoek

Vaart N.Z. 88
Assen
19e eeuws huis met in het midden driezijdige koepeluitbouw met verdieping. Overigens verdiepingloos. Stoeppalen met kettingen.

Huis van het Asser type met later gewijzigde verhoogde middenpartij

Vaart N.Z. 126
Assen
Huis van het Asser type waarvan de verhoogde middenpartij later gewijzigd; voordeur met pilasteromlijsting; stoeppalen met kettingen

Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen

Kerkhofslaan
Assen
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht in 1872 voor de in dat jaar overleden Catharina Maria van Bulderen en de reeds in 1860 overleden Gerard P..

Noorderbegraafplaats, grafmonument Brumsteede

Kerkhofslaan
Assen
Inleiding Een bijzonder product van de Asser IJzer- en Metaalgieterij is het GRAFMONUMENT van de familie Brumsteede. Het monument ligt op h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rustica in Assen