Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zomerhuis Dijkstra in Schoorl

Woonhuis

Nieuweweg 2
1871GJ Schoorl (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1933
Architect: Ben Merkelbach


Beschrijving van Zomerhuis Dijkstra

Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1932 door B. Merkelbach in opdracht van de familie Dijkstra ontworpen en in 1933 gebouwd geheel vrijstaand vacantiehuis, samengesteld uit een twee bouwlagen tellend woonblok - afgedekt door een plat dak met groot overstek en geprofileerde daklijst - en een lage op het N.W. georienteerde zijvleugel onder bolrond golfplaatdak, bevattende een garage en bijkeuken; het geheel is opgetrokken in baksteen, met witgeverfde buitenmuren, doorbroken door in smalle stalen kozijnen gevatte vensters waarvan de grootte op een vaste maatverhouding is gebaseerd, en met een terras op de Z.hoek dat toegankelijk is via de schuifdeuren oostelijk en westelijk van de Z.pijler en dat wordt beschut door twee windschermen op bakstenen voet haaks op de Z.O.- en Z.W.-gevels, en met een op de N.hoek uitgebouwde schoorsteen. De ingang bevindt zich rechts in de N.O.gevel, gemarkeerd door een schuin oplopende luifel en de lange vensters op de verdieping, terwijl in het midden het langgerekte trappenhuisvenster is aangebracht met kleine, vierstrooks brede roedenverdeling en links alleen op de verdieping een venster is voorzien. De Z.O. gevel bevat op de verdieping over de volle breedte een balcon met stalen buisleuning. Vacantiehuis vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving (in zowel exterieur als interieur) en situering van algemeen belang als gaaf en representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-40 van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46892
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zomerhuis Dijkstra
Voor- en zijgevel van het pand.
Voor- en zijgevel van het pand.
Locatie Groet, Bergen
Coördinaten 52° 43′ NB, 4° 41′ OL
Oorspr. functie Vakantiewoning
Start bouw 1932/33
Bouw gereed 1934
Bouwstijl Nieuwe Bouwen
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 46892
Overig
Verdiepingen 2
Architect Ben Merkelbach en Charles Karsten
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Detailkaart
Zomerhuis Dijkstra (Noord-Holland)
Zomerhuis Dijkstra
Afbeeldingen
Zij en achtergevel van het zomerhuis
Zij en achtergevel van het zomerhuis
Lijst van rijksmonumenten in Groet
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Het Zomerhuis Dijkstra is een rijksmonumentale vakantiewoning in Groet, gemeente Bergen. Het pand is in 1932 door Ben Merkelbach en Charles Karsten ontworpen voor de familie van advocaat Rients H. Dijkstra. In 1933 is het bouwen begonnen en een jaar later afgerond.

Dit huis is door de jaren heen altijd gebruikt door de familie Dijkstra. Aan het gebouw is vrijwel niks veranderd waardoor het ex- en interieur nog vrijwel gelijk zijn aan dat van de jaren 30 van de vorige eeuw. Hierdoor kon het pand op 24 juni 1985 ingeschreven worden als rijksmonument en in 2012 werd het door de familie Dijkstra overgedragen aan de Vereniging Hendrick de Keyser.[1]

Ontwerp

In het ontwerp werd rekening gehouden met de omgeving van het pand. De architecten hielden daarbij rekening met een open karakter waarin aandacht was voor ruimte en licht.[2]

Het ontwerp is doorslaggevend geweest om het pand als rijksmonument aan te merken. Daarnaast wordt het als representatief gezien voor de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen.[3]

Exterieur

De woning is vrijstaand waardoor er rondom grote raampartijen aan zijn gebracht. De woning bestaat uit twee bouwlagen en heeft een plat dak. Het dak steekt ver uit en heeft een geprofileerde daklijst. Op het noordwesten is een uitbouw met bolrond golfplaten dak geplaatst. In deze uitbouw zijn de garage en bijkeuken gesitueerd.

De voordeur is op het noordoosten gericht. Naast de voordeur bevindt zich een schuin oplopende luifel. De verdieping aan deze zijde heeft een breed en een hoog venster. In het midden van de gevel bevindt zich het venster van het trappenhuis, in het venster zijn kleine ramen aangebracht. Het venster is, door middel van een roedeverdeling, verdeeld in vier smalle stroken.

De gevel aan de zuidoostelijke kant heeft over de volle breedte een balkon met een leuning gemaakt uit stalen buizen.

Het hele pand is uit witgeverfde baksteen opgetrokken. De vensters zijn allemaal gevat in smalle stalen kozijnen. De maten van de ramen zijn allemaal op een vaste wijze, maatverhouding, bepaald.[3] De schuifdeuren kunnen ook opengeslagen worden, zodat deze dan de windschermen van het op het zuiden gelegen terras vormen.[2]

Interieur

In het interieur zijn een aantal meubels geplaatst van bekende ontwerpers. Zo is een paar beugelfauteuils van Gerrit Rietveld uit 1927 door Rients Dijkstra gekocht.[4]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Zomerhuis Dijkstra in Schoorl

Boerderij van het Noordhollandse stolptype; riet gedekt. Woning deels onder zadeldak tegen topgevel boven de zijmuur. Langs de top windveren (lijst). ..

Heereweg 237
Groet (Gemeente Bergen)
Boerderij van het Noordhollandse stolptype; riet gedekt. Woning deels onder zadeldak tegen topgevel boven de zijmuur. Langs de top windveren..

PKN Ned. Hervormd

Kerkbrink 1
Groet (Gemeente Bergen)
Hervormde Kerk. Bekoorlijk gelegen eenbeukig gebouwtje uit 1639. Inwendig houten tongewelf. Kabinetorgel uit het midden van de 18e eeuw. Oud..

Houten torentje met achtzijdige spits op de westgevel. Mechanisch torenuurwerk van Addicks, is buiten gebruik gesteld

Kerkbrink 1
Groet (Gemeente Bergen)
Houten torentje met achtzijdige spits op de westgevel. Mechanisch torenuurwerk van Addicks, is buiten gebruik gesteld.

(Voormalige) dubbele arbeiderswoning

Kerkbrink 12
Groet (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalige) ARBEIDERSWONING uit 1889 die in 1903 is uitgebreid tot een dubbele arbeiderswoning. Het rechter gedeelte werd in 188..

Pand met tuitgevel met natuurstenen aanzetvoluten: 1639. Lagere aanbouw onder zadeldak tegen de achterzijde

Kerkbrink 18
Groet (Gemeente Bergen)
Pand met tuitgevel met natuurstenen aanzetvoluten: 1939. Lagere aanbouw onder zadeldak tegen de achterzijde.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)