Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met zijbaander en voorhuis onder schilddak in Ruinerwold

Boerderij

Dijkhuizen 6
7961AK Ruinerwold (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Boerderij met zijbaander en voorhuis onder schilddak

19e eeuwse boerderij met zijbaander. Het door geschoren linden overschaduwde dwarsgeplaatste voorhuis onder pannengedekte schilddak met twee hoekschoorstenen met bord is voorzien van deur met sierroosters en bovenlicht met snijraam, gevat in omlijsting met entablement, zesruitsschuifvensters, liggende zoldervensters en getraliede keldervensters; eenvoudige verkropte kroonlijst, goot op klossen, staafankers, plint. Het gedeeltelijk met hout beschoten bedrijfsgedeelte, waarin opgenomen woonruimte, wordt gedekt door een deels pannen, deels rieten wolfdak en is uitgerust met opgeklampte en gepaneelde deuren met bovenlicht,- zesruitsschuifvensters, baander- en staldeuren en halfrondgesloten stalvensters met gietijzeren tracering; vlechtingen, staafankers. Op het door een fraai 19e eeuws gietijzeren hek van de weg gescheiden gedeeltelijk keitjes bestrate erf een op een bakstenen fundament opgetrokken houten schuur onder pannengedekt zadeldak met windveren en bakstenen; en deels met hout beschoten, jonger bakhuis annex varkensstal onder pannengedekt zadeldak, waarin staldeuren en lichtgetoogde en halfrondgesloten stalvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46880
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met zijbaander en voorhuis onder schilddak in Ruinerwold

Dubbele woning onder pannengedekt wolfsdak (hoort bij Dijkhuizen 6)

Dijkhuizen 2
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
19e eeuwse dubbele woning, behorend bij de boerderij Dijkhuizen 6, onder pannengedekt wolfdak tegen dubbel kwarthol gezwenkte toppen; onderk..

Voorhuis in eclectische stijl van voorm. herenboerderij

Dijkhuizen 13
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Gebouwd als herenboerderij in 1892-1893 in een rijke eclectische stijl naar ontwerp van P. Janzen uit Meppel en in opdracht van R..

Herenboerderij 4 1 Herenboerderij met Overgangsstijl-kenmerken

Dijkhuizen 17
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Herenboerderij gebouwd in 1909 met kenmerken van de Overgangsarchitectuur zoals renaissancistische motieven en diverse Art Nouvea..

Herenboerderij 4 2 Herenboerderij met Overgangsstijl-kenmerken, bijschuur

Dijkhuizen 17
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur gebouwd als stookhok, varkensschuur en potstal in 1909 naar ontwerp van G. Otten Jzn. hoofdzakelijk in een ambachtelijk..

Herenboerderij 4 3 Herenboerderij met Overgangsstijl-kenmerken, hekwerk

Dijkhuizen 17
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Inleiding Hekwerk staand op de afscheiding met de openbare weg en gebouwd in 1909 in een Art Nouveau trant naar ontwerp van G. Otten Jzn. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)