Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoog Hullen in Eelde

Woonhuis

Oosterbroek 1
9761TG Eelde (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1878 1971 (verb./uitbr.)
Architect: J. Boelens (1971) Boelens 1971 J. Boelens (1971)


Beschrijving van Hoog Hullen

Inleiding Pand, oorspronkelijk gebouw als HERENHUIS gebouwd in neo-renaissancistische stijl in opdracht van (tekst gevelsteen): Jonkheeren Frans, Harco en Willem Rengers HoSiccama sept 1878. De vader van de jonkheren, Wiardus Hora Siccama, huisde in het nabijgelegen eveneens van rijkswege beschermde Huis Oosterbroek (Oosterbroek nr.5) op welk terrein het huis is gelegen. In de nabijheid stond tot 1990 een koetshuis. Het gebouw, inmiddels in bezit van de Stichting Nieuw-Hooghullen, werd in 1971 verbouwd en uitgebreid volgens een plan van het architectenbureau J. Boelens N.V. uit Assen. De bijgebouwde vleugels en de verbouw van de westelijke gevel vallen buiten de bescherming. Omschrijving Herenhuis gebaseerd op een rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen, opgetrokken in baksteen en gedekt door een dubbel zadeldak met zakgoot bedekt met pannen; schoorstenen in de nok; jonger te dateren eenvoudige goot op klossen. De gevels worden geleed door een gemetselde plint; waterlijst op gemetselde console zwaar gepleisterd lijstwerk rond vensters; rondvensters (waarvan twee met een 4-ruits klaverbladvormige roedeverdeling) in de trapgevels. De voorgevel is symmetrisch opgebouwd met een risaliserende ingangspartij met trapgevel; natuurstenen stoep; dubbele paneeldeur met van snijwerk voorziene middenstijl en glas-in-lood; bovenlicht; fries onder de goot. In de gevels enkele gietijzeren sierroosters. Waardering Herenhuis van cultuurhistorisch belang vanwege de geschiedenis van het landgoed Oosterbroek; van architectuurhistorisch van belang vanwege de vormgeving; van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in het te beschermen gezicht 'Landgoederengordel Eelde-Paterswolde'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468724
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoog Hullen in Eelde

Oosterbroek

Oosterbroek 5
Eelde (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding HERENHUIS gebouwd in tradionalistische stijl op de plaats van een in 1922 afgebrand huis. De geschiedenis van huis Oosterbroek be..

Oosterbroek, borgterrein

bij Oosterbroek 5 Oosterbroek 5 2 bij Oosterbroek 5
Eelde (Gemeente Tynaarlo)
Borgterrein met singels en grachten van de voormalige Havezate Oosterbroek. Datering: middeleeuws.

Tolwoning Voorm. tolwoning annex keuterij

Burg. J.G. Legroweg 60
Eelde (Gemeente Tynaarlo)
Voormalige 19e eeuwse tolwoning annex keuterij onder rieten schilddak tegen topgevel aan voorzijde; klein overstek, geschulpte windveren, st..

Vosbergen

Vosbergerlaan 35
Eelde (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Huis Vosbergen. Vrijstaande, tot LANDHUIS uitgegroeide boerenbehuizing. De oorspronkelijke boerderij is waarschijnlijk rond 1815 ..

Terrein met een grafheuvel

t.o. Vosbergerlaan 35 Vosbergerlaan 35 2 t.o. Vosbergerlaan 35
Eelde (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoog Hullen in Eelde