Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerbroek in Paterswolde

Woonhuis

Hooiweg 214
9765EN Paterswolde (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1802


Beschrijving van Westerbroek

Inleiding HERENHUIS Westerbroek is gebouwd in 1802 vermoedelijk in opdracht van de familie Hesselink. Het huis is gelegen in een landschappelijk aangelegde tuin met vijver en royale beplanting; het terrein wordt aan wegzijde begrensd door smeedijzeren hekwerk. Omschrijving Verdiepingloos herenhuis gebouwd op rechthoekig grondslag, opgetrokken in baksteen, bestaande uit souterrain (aan achterzijde) en onderkeldering (voorzijden gedekt door een schilddak belegd met een geglazuurde golfpan; twee schoorstenen met kappen. De gevelindeling wordt bepaald door 6-ruits ramen met strekken, (vernieuwde eenvoudige) goten. De symmetrische voorgevel heeft een natuurstenen stoep met opvallende ballen waaraan smeedijzeren kettingen; gebombeerde van houtsnijwerk voorziene paneeldeur; houten deuromlijsting; het verhoogde middenst wordt afgedekt door een gedrukt zadeldak met eenvoudige windveren. Opvallend is overgang van het souterrain naar de onderkeldering waardoor tevens een niveauverschil in de tuinaanleg ontstaat. Waardering Huis Westerbroek is van cultuurhistorisch en architectonisch belang vanwege het ontwerp en de vormgeving; van stedebouwkundig van belang vanwege de bijzondere betekenis voor het te beschermen gezicht 'Landgoederengordel Eelde-Paterswolde'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468723
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westerbroek in Paterswolde

Marsch De Marsch

Hooiweg 198
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding WOONHUIS de Marsch is het restant van een traditioneel vormgegeven boerderij (landheren-type) gebouwd in 1867 in opdracht van A...

Braak 1 De Braak, tuinmanshuis

Hoofdweg 268
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 1: TUINMANSHUIS, XXa; ten noordwesten van de oude huisplaats: witgepleisterd gebouw op L-vormige plattegrond; éé..

Braak 2 De Braak, park

Hoofdweg 268
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG; de aanleg bestaat uit het centraal gelegen bosrijke deel met twee vijvers: de aanleg van Roodbaard, ..

Braak 3 De Braak, inrijhek

Hoofdweg 268
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 3: INRIJHEK, 1856; forse pijlers in neorenaissance stijl, opgebouwd uit alternerende lagen van baksteen en natuurst..

Braak 4 De Braak, tuinbeeld

Hoofdweg 268
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 4: TUINBEELD, 18e eeuw; tegen de gevel van het tuinmanshuis; oorspronkelijke plaats op de oostoever van de grote vi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Westerbroek in Paterswolde

Foto's (1)