Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marsch De Marsch in Paterswolde

Woonhuis

Hooiweg 198
9765EM Paterswolde (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1867 1978 (verb.)
Architect: R. Visser (1978) Visser 1978 R. Visser (1978)


Beschrijving van Marsch De Marsch

Inleiding WOONHUIS de Marsch is het restant van een traditioneel vormgegeven boerderij (landheren-type) gebouwd in 1867 in opdracht van A. Hesselink. Gevelsteen met initialen A.H. aan weerskanten van de deur. In 1978 werd de boerderij met zorg verbouwd naar ontwerp van Ruud Visser, in opdracht van de familie Jorritsma. Meer recentelijk is de schuur verwoest waardoor de bescherming alleen betrekking heefop het oorspronkelijke woonhuis. Het woonhuis, met enkele Art Nouveau kenmerken,is gelegen in een landschappelijk aangelegde tuin met daarin onder meer een vijven oprijlanen met beuken en eiken. Omschrijving Verdiepingloos en deels onderkelderd woonhuis gebaseerd op een een rechthoekig grondplan, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een schilddak met pannen. Geprofileerde daklijst; twee schoorstenen met kappen. De gevelopbouw wordt bepaald door vensters met wenkbrauwen; kozijnen met rondgezette hoeken; persiennes. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft in het midden een dubbele paneeldeur met Art Nouveau snijwerk; gevelsteen met initialen A.H.; glas-in-lood bovenlicht; bewerkte consoles onder het balkon; gemetselde dakkapel met geschulpte windverenen twee naast elkaar geplaatste openslaande deuren met bovenlicht. De zuidgevel heeft een kelderraam en een klein raam voor een opkamer. Waardering Huis De Marsch is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en van stedebouwkundig belang als essentieel onderdeel van het te beschermen gezicht 'Landgoederengordel Eelde-Paterswolde'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468722
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marsch De Marsch in Paterswolde

Braak 1 De Braak, tuinmanshuis

Hoofdweg 268
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 1: TUINMANSHUIS, XXa; ten noordwesten van de oude huisplaats: witgepleisterd gebouw op L-vormige plattegrond; éé..

Braak 2 De Braak, park

Hoofdweg 268
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG; de aanleg bestaat uit het centraal gelegen bosrijke deel met twee vijvers: de aanleg van Roodbaard, ..

Braak 3 De Braak, inrijhek

Hoofdweg 268
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 3: INRIJHEK, 1856; forse pijlers in neorenaissance stijl, opgebouwd uit alternerende lagen van baksteen en natuurst..

Braak 4 De Braak, tuinbeeld

Hoofdweg 268
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 4: TUINBEELD, 18e eeuw; tegen de gevel van het tuinmanshuis; oorspronkelijke plaats op de oostoever van de grote vi..

Westerbroek

Hooiweg 214
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding HERENHUIS Westerbroek is gebouwd in 1802 vermoedelijk in opdracht van de familie Hesselink. Het huis is gelegen in een landschapp..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)