Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Weltevreden in Paterswolde

Woonhuis

Frieselaan 4
9765CZ Paterswolde (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1909-'10 1910 1909-'10
Architect: G. Nijhuis Nijhuis 1910 G. Nijhuis


Beschrijving van Huize Weltevreden

Omschrijving onderdeel 7: Inleiding BUITENHUIS WELTEVREDEN gebouwd in 1910 in Overgangsarchitectuur in opdracht van P.A. Camphuis en ontworpen door G. Nijhuis uit Groningen. Het huis ligt aan de rand van het Friesche Veen. Omschrijving. Buitenhuis, gebaseerd op een T-vormig grondplan en bestaande uit een parterre, een bel-etage en een verdieping gedekt door een T-vormig aan drie zijden afgewolfd dak belegd met geglazuurde platte pan; pironnen; achtkante dakruiter met spits (deels verdwenen); eenvoudig geprofileerde goot en windveren, beide op klossen. De gevelopbouw wordt bepaald door rode en witte kalkzandsteen, speklagen ter hoogte van het kalf, vensters met lateien onder ontlastingsboog of strekken, oorspronkelijk met luiken en een kleine roedeverdeling in het bovenlicht. Markant geplaatste balkons met snijwerk. Oorspronkelijk een bloksgewijs geplaatste houten betimmering onder de wolfeinden. De op het meer gerichte noordoostelijke gevel wordt gedekt door een plat en heeft een tuinkamer met brede getoogde vensters. De zuidwestzijde bevat een hoog gelegen portaal met daarboven een loggia onder een doorgetrokken lessenaardak. Aan een zijde gaat de loggia over in een balkon. Waardering Huis Weltevreden is van architectuurhistorisch belang alsook van stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere ligging in en betekenis voor het te beschermen gezicht 'Landgoederengordel Eelde-Paterswolde'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468720
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Weltevreden in Paterswolde

Vennebroek, tuinsieraden

Hoofdweg 255
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 6: TUINSIERADEN, te weten: a. stel schildhoudende leeuwen op sokkels, b. borstbeeld op hoge sokkel, c. zonnewijze..

Vennebroek

Hoofdweg 255
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 1: Inleiding HERENHUIS Vennebroek gebouwd in 1848 in opdracht van Joan Hendrik van Iddekinge (gevelsteen) op de p..

Vennebroek, inrijhek (Pottenpoort)

Hoofdweg 255
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 5A: Inleiding Aan het begin van de oprijlaan gesitueerd INRIJHEK, XX-a, uit 1913, volgens gevelsteen gerestaureerd..

Vennebroek, inrijhek (Leeuwenpoort)

Hoofdweg 255
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 5B: Inleiding In opdracht van P.A. Camphuis gebouwd INRIJHEK, XX-a, uit 1915. Deze later toegevoegde uitrit vormde..

Vennebroek, parkaanleg

Hoofdweg 255
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, midden 19e eeuw; de parkaanleg bestaat uit een patroon van enkele min of meer rechte lanen, waartus..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Weltevreden in Paterswolde

Foto's (1)