Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand woonhuis in Rotterdam

Woonhuis

Museumpark 9
3015CB Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931-1934
Architect: J.A.Brinkman en L.C. van der Vlugt


Beschrijving van Vrijstaand woonhuis

Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1931-34 door J.A.Brinkman en L.C. van der Vlugt in opdracht van H.J.Bouve ontworpen geheel VRIJSTAAND WOONHUIS. Het is samengesteld uit cubische bouwvolumes, alle afgedekt door een plat dak met zeer bescheiden overstek, met een maximale bouwhoogte van drie bouwlagen, waarbij op de benedenverdieping de gevels iets zijn teruggerooid en op de verdiepingen balcons en dakterrassen zijn aangebracht, gebouwd met een gedeeltelijk in het zicht komende staalskeletconstructie en geheel vlakke witgepleisterde betonwanden op een ongepleisterde plint, doorbroken door grote vensters, die nu eens gekoppeld dan weer individueel met en op een vast maatverhouding gebaseerd formaat over de gevels zijn verdeeld. De ingang bevindt zich aan de O-zijde, geheel rechts in een daartoe uitgebouwd portaal, voor het overige wordt de gevel vrijwel geheel in beslag genomen door de rechthoekige glasvlakken, die op de verdiepingen zijn teruggerooid ten behoeve van als loggia's ingerichte balcons, met in glas en staal uitgevoerde borstweringen. De meest zuidelijke travee telt twee bouwlagen, ten behoeve van een dakterras ter hoogte van de tweede verdieping, die twee travee├źn telt; de Z-gevel is beneden geheel voorzien van glasvlakken en op de verdieping van een blinde muur. De W-gevel wordt in de topverdieping doorbroken door een lage horizontale vensterreeks, evenals op de beganegrond; voorts bevindt zich aan de N-zijde tot halverhoogte de halfcilindrische uitbouw van het trappenhuis, met verticale vensterstrook. Behoudens een kleine horizontale vensterstrook in het midden bevat de N-gevel voor het overige vrijwel geen geleding. Woonhuis vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving - ondanks de later aangebrachte, in strijd met de oorspronkelijke architectuur zijnde wijzigingen in exterieur en interieur - als representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-40 van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. Woonhuis van belang wegens architectuur-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46872
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand woonhuis in Rotterdam

Chabot Museum

Museumpark 11
Rotterdam
Inleiding: VILLA, in de trant van het Nieuwe Bouwen ontworpen door L. Stokla en gebouwd in 1938 in opdracht van de Rotterdammer Kraaijeveld..

Museum Boijmans Van Beuningen: hoofdgebouw

Museumpark 18
Rotterdam
Inleiding: Hoofdgebouw van het MUSEUM Boymans-van Beuningen gebouwd in 1929-'35 in Traditionalistische trant naar ontwerp van A. van der St..

Museum Boijmans Van Beuningen: museumtuin

Museumpark 18
Rotterdam
Inleiding: In 1935 in Nieuwe Architectonische tuinstijl, eveneens naar ontwerp van A. van der Steur, aangelegde MUSEUMTUIN, deel uitmakend ..

Museum Boijmans Van Beuningen: tuinmuur en monument voor G.J. de Jongh

Museumpark 18
Rotterdam
Inleiding: TUINMUUR en MONUMENT voor G.J. de Jongh, behorend bij de museumtuin van het complex museum Boymans- van Beuningen. Het monument ..

Museum Boijmans Van Beuningen: Hekwerk voormalige boerderij Muyden

Museumpark 18
Rotterdam
Inleiding: Aan de teruggerooide zuidoostzijde van de museumtuin van het complexmuseum Boymans-van Beuningen en aan de noordzijde van de gra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand woonhuis in Rotterdam

Foto's (1)