Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Java in Paterswolde

Woonhuis

Hoofdweg 232
9765CL Paterswolde (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1907 1978 (verb.)
Architect: G. Nijhuis Wijnsema (1978) Nijhuis 1907 G. Nijhuis Wijnsema (1978)


Beschrijving van Java

Inleiding VILLA Java, gebouwd in 1907 in opdracht van de Groningse koffie- en theefabrikant K. Tiktak en ontworpen door G. Nijhuis (uit Groningen) in Art Nouveau-stijl. Het huis is in 1978 met zorg verbouwd en gerenoveerd in opdracht van J. Sloot door architectenbureau Wijnsema. Daarbij zijn onder meer slaapkamers op de zolder ingericht. Noemenswaardig maar van ondergeschikt belang is het voormalige en inmiddels tot woning verbouwde koetshuis met een fraai gevormd raam in de topgevel. Omschrijving. Op rechthoekige grondslag gebouwde, onderkelderde, twee bouwlagen tellende villa die wordt gedekt door een samengesteld schilddak met wolfeinden, belegd met een geglazuurde platte Friese pan met pironen. Goot op klossen voorzien van snijwerk. Houten betimmering onder goot. De gevels zijn opgetrokken in een gepleisterde baksteen met een gemetselde plint met geglazuurde afzaten; ramen van diverse afmetingen. De entree ligt aan de voorzijde en heeft een portiek met granito vloer, natuurstenen kolommen en een ontlastingsboog met geglazuurde afzetrand. De dubbele voordeur heeft sober decoratief Art Nouveau snijwerk, zijlichten en een segmentboogvormig bovenlicht. Boven de entree een loggia. Voorgevel met onder meer een erker met kort schilddak en balkon. In de noordgevel glas-in-lood ramen bij het trappenhuis. De zuidelijke zijgevel heeft een veranda met daarboven een loggia, beide met typische Art Nouveau houtsnijwerk. Westgevel met veranda en daarboven een balkon. Waardering Villa Java is van architectonisch belang onder meer vanwege de vormgeving, detaillering en gaafheid, alsmede van stedebouwkundig belang vanwege de kenmerkende ligging in de typerende villa-achtige lintbebouwing van een forensenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468713
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Java in Paterswolde

Vennebroek, schuur

Hoofdweg 251
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 3: Inleiding SCHUUR, gebouwd omstreeks 1915 in Overgangsarchitectuur in opdracht van P.A. Camphuis. Uitgesloten v..

Vennebroek, koetshuis

Hoofdweg 251
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 4: Inleiding KOETSHUIS, gebouwd omstreeks 1915 in opdracht van P.A. Camphuis in Overgangsarchitectuur met enige v..

Vennebroek

Hoofdweg 255
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 1: Inleiding HERENHUIS Vennebroek gebouwd in 1848 in opdracht van Joan Hendrik van Iddekinge (gevelsteen) op de p..

Vennebroek, inrijhek (Pottenpoort)

Hoofdweg 255
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 5A: Inleiding Aan het begin van de oprijlaan gesitueerd INRIJHEK, XX-a, uit 1913, volgens gevelsteen gerestaureerd..

Vennebroek, inrijhek (Leeuwenpoort)

Hoofdweg 255
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 5B: Inleiding In opdracht van P.A. Camphuis gebouwd INRIJHEK, XX-a, uit 1915. Deze later toegevoegde uitrit vormde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Java in Paterswolde

Foto's (1)