Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elsburger Onland in Paterswolde

Gebouw

Groningerweg 40 b
9765TB Paterswolde (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1937-'38 1938 1937-'38
Architect: J.W.C. Boks Boks 1938 J.W.C. Boks


Beschrijving van Elsburger Onland

Inleiding LOGEERHUIS uit 1937/38, gebouwd op een in 1920 door de bioloog Prof. J.C. Schoute gekocht natuurterrein. Het is in Functionalistische stijl ontworpen door zijn schoonzoon Ir. J.W.C. Boks uit Rotterdam. Het pand is gebouwd in de lengterichting boven een sloot met duidelijke oriƫntatie op het zuidelijke gelegen meer en op de overgangszone van riet naar struikgewas. Het huis werd dan ook geruime tijd gebruikt als observatieplek voor studenten van Schoute. Omschrijving. Het boven een sloot gelegen huis is gebouwd op betonnen kolommen en heeft een gewapend betonnen onderbouw. De indeling is gebaseerd op een maat van 16,17 x 5,50 meter. Het huis telt een bouwlaag en wordt gedekt deels door een platdak dat tevens dienst doet als dakterras, en door een a-symmetrische flauw gebogen kapvorm met overstek. De gevelindeling wordt bepaald door een bakstenen opbouw en stalen ramen. Aan de oostzijde een inspring ten behoeve van de entree en de gang. De entree is geplaatst onder een hoek van 45 graden. De gang loopt langs de keuken en de slaapkamers en heeft een royale lichttoetreding. De woonkamer is georienteerd op het zuiden en is zo transparant mogelijk gemaakt door de stalen ramen met openslaande terrasdeuren (de oorspronkelijke indeling is vervangen in overleg met de architect). Het balkon is bereikbaar zowel via de woonkamer als via de trappen vanaf het grondniveau aan weerszijden van het huis. De west- en oostgevel van de woonkamer zijn voorzien van ronde stalen draairamen. De westelijke en noordelijke gevels hebben een strakke maatvoering met een maatsysteem van 1,21 meter voor de ramen. Langs de oostgevel loopt een stalen trap naar het dakterras. Het dakterras is geplaatst boven de woonkamer en wordt aan de zuidzijde afgezet door een glazen borstwering in een stalen frame. Aan weerszijden van de met zinken kap uitgevoerde schoorsteen stond een in staal gevat glazen windscherm. Waardering Logeerhuis in natuurgebied gelegen van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere betekenis voor de wetenschap; van architectuurhistorisch belang vanwege de typologie, de vormgeving en de zeldzaamheid; van stedebouwkundig belang als bouwwerk dat perfect inspeelt op het oorspronkelijke landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468712
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elsburger Onland in Paterswolde

Frisia

Groningerweg 22
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding WOONHUIS uit 1910 in Art Nouveau-stijl ontworpen en gebouwd voor zichzelf door aannemer Meindertsma. De naastgelegen eenvoudige s..

Terrein met resten van het Huis Schelfhorst

bij Schelfhorst 4
Schelfhorst (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin woontoren met omringende gracht. Datering: middeleeuws.

Villa met aangebouwd koetshuis (tot 1984: Meta)

Hoofdweg 274
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Evenwijdig aan de Hoofdweg gelegen in Chaletstijl gebouwde VILLA met aangebouwd KOETSHUIS uit 1891. Gebouwd in opdracht van de ta..

Vervenerswoning (vormt een geheel met nr. 217)

Meerweg 219
Haren Gn (Gemeente Haren)
Schilderachtig aan de oever van het meer staand langgerekt gebouw onder rietgedekte kap, aan de westzijde met z.g. afluiving aflopend. Deure..

Vervenerswoning (vormt een geheel met nr. 219)

Meerweg 217
Haren Gn (Gemeente Haren)
Schilderachtig aan de oever van het meer staand langgerekt gebouw onder rietgedekte kap, aan de oostzijde tegen topgevel. Deuren in eenvoudi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Elsburger Onland in Paterswolde