Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Frisia in Paterswolde

Woonhuis

Groningerweg 22
9765TB Paterswolde (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Frisia

Inleiding WOONHUIS uit 1910 in Art Nouveau-stijl ontworpen en gebouwd voor zichzelf door aannemer Meindertsma. De naastgelegen eenvoudige schuur is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving. Op een rechthoekige grondslag gebouwd deels twee bouwlagen tellend woonhuis dat wordt gedekt door een samengesteld schilddak belegd met Tuile du Nord pannen. De gevelopbouw wordt bepaald door een eerste bouwlaag met baksteen en een tweede bouwlaag met gepleisterde opbouw; de vensterindeling is in typerende Art Nouveaustijl uitgevoerd met overwegend glas-in-lood in het bovenlicht en hier en daar natuurstenen lateien. In de gevels zijn op diverse plaatsen kleine keramische tegels opgenomen met daarop een gestileerde hanekop. De voorgevel wordt bepaald door een veranda met houtsnijwerk onder het doorgetrokken lessenaardak met bijpassende openslaande deuren en vensterindeling; daarnaast een halfronde erker waarboven een verdiepingsvenster met twee stijlen en een op de hoek geplaatst raam met stijlen; de overgang naar de zolderverdieping is aangegeven door een in reliƫf uitgevoerde lijst; in de topgevel zit een uitgebouwde kleine erker met daarboven de houten betimmering van het gevelveld. De entree bevindt zich in de noordelijke gevel en is voorzien van een natuurstenen trap, een portaal en een sobere gepaneelde deur met zijlichten; glas-in-lood. De zuidelijke gevel heeft een erker onder een lessenaarsdak en een uitgebouwde kleine erker ten behoeve van de zolderkamer. Aan de westelijke zijde ligt een aangebouwde houten serre. In het INTERIEUR is van belang de in Art Nouveau-stijl vormgegeven hal. Waardering Woonhuis Frisia is van architectonisch belang, vanwege de vormgeving en de gaafheid, alsmede van stedebouwkundig belang vanwege de kenmerkende ligging in de typerende villa-achtige lintbebouwing van een forensenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468711
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Frisia in Paterswolde

Elsburger Onland

Groningerweg 40b
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding LOGEERHUIS uit 1937/38, gebouwd op een in 1920 door de bioloog Prof. J.C. Schoute gekocht natuurterrein. Het is in Functionalisti..

Villa met aangebouwd koetshuis (tot 1984: Meta)

Hoofdweg 274
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Evenwijdig aan de Hoofdweg gelegen in Chaletstijl gebouwde VILLA met aangebouwd KOETSHUIS uit 1891. Gebouwd in opdracht van de ta..

Terrein met resten van het Huis Schelfhorst

bij Schelfhorst 4
Schelfhorst (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin woontoren met omringende gracht. Datering: middeleeuws.

Tuinmanswoning Rozenburg

Hoofdweg 259
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Haaks op de weg gelegen hoofdzakelijk tweede helft negentiende eeuwse, voormalige TUINMANSWONING, gebouwd met Chaletstijl-achtige..

Westerbroek

Hooiweg 214
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding HERENHUIS Westerbroek is gebouwd in 1802 vermoedelijk in opdracht van de familie Hesselink. Het huis is gelegen in een landschapp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Frisia in Paterswolde

Foto's (1)