Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinmanswoning Rozenburg in Paterswolde

Kasteel Buitenplaats

Hoofdweg 259
9765CH Paterswolde (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1846 1910-'11 (verb.)


Beschrijving van Tuinmanswoning Rozenburg

Inleiding Haaks op de weg gelegen hoofdzakelijk tweede helft negentiende eeuwse, voormalige TUINMANSWONING, gebouwd met Chaletstijl-achtige motieven. Het zeer dicht op de weg staande gebouw behoorde bij het inmiddels afgebroken, naastgelegen landhuis Rozenburg. Omschrijving. Verdiepingloos woonhuis op rechthoekige grondslag, opgetrokken uit baksteen en aan voorzijde gedekt door een zadeldak belegd met pannen; aan achterzijde door een zadeldak met een lagere noklijn. Het voorste gedeelte heeft gepleisterde gevels met daarin ramen met luiken en boven het kalf een rondboog bovenlicht met vork-tracering. In de topgevel twee kwart-rond vensters binnen een Chaletstijl-achtige betimmering. Noordgevel met entree onder eenvoudig lessenaardak. MotiveringVoormalige tuinmanswoning van architectuurhistorisch belang vanwege de vroegere functie; de herinnering aan het afgebroken landhuis Roozenburg en de karakteristieke vormgeving (voorzijde) en van stedebouwkundig belang vanwege de ligging binnen het te beschermen gezicht 'Landgoederengordel Eelde-Paterswolde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468709
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinmanswoning Rozenburg in Paterswolde

Villa met aangebouwd koetshuis (tot 1984: Meta)

Hoofdweg 274
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Evenwijdig aan de Hoofdweg gelegen in Chaletstijl gebouwde VILLA met aangebouwd KOETSHUIS uit 1891. Gebouwd in opdracht van de ta..

Vennebroek, schuur

Hoofdweg 251
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 3: Inleiding SCHUUR, gebouwd omstreeks 1915 in Overgangsarchitectuur in opdracht van P.A. Camphuis. Uitgesloten v..

Vennebroek, koetshuis

Hoofdweg 251
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 4: Inleiding KOETSHUIS, gebouwd omstreeks 1915 in opdracht van P.A. Camphuis in Overgangsarchitectuur met enige v..

Braak 1 De Braak, tuinmanshuis

Hoofdweg 268
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 1: TUINMANSHUIS, XXa; ten noordwesten van de oude huisplaats: witgepleisterd gebouw op L-vormige plattegrond; éé..

Braak 2 De Braak, park

Hoofdweg 268
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG; de aanleg bestaat uit het centraal gelegen bosrijke deel met twee vijvers: de aanleg van Roodbaard, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinmanswoning Rozenburg in Paterswolde

Foto's (1)