Kosterij Voorm. kosterij in Eelde

Kosterijweg 6
9761GE Eelde (gemeente Tynaarlo)

Beschrijving van Kosterij Voorm. kosterij

Inleiding Evenwijdig aan de straat gelegen in ambachtelijke stijl gebouwde KOSTERIJ met bedrijfsgedeelte in het achterhuis, gebouwd omstreeks 1850 in opdracht van de Hervormde Kerk van Eelde. In 1972 is het geheel met zorg verbouwd door J. Steringa uit Eelde. De oorspronkelijke indeling van de achter- en zijgevel is evenwel gewijzigd. Omschrijving. Langgerekt verdiepingloos gebouw opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde afgewolfd schilddak belegd met een geglazuurde oud-hollandse pan; schoorstenen; geprofileerde daklijst; gepleisterde plint; ramen met rollaag; paneeldeur met sierrooster en levensboom; inrijdeur aan straatzijde met (deels gewijzigde) invulling. Waardering De voormalige kosterij is van cultuurhistorisch belang vanwege de vroegere gecombineerde functie van kosterij en agrarisch bedrijfje en vanwege de relatie met de bijgelegen van rijkswege beschermde Hervormde Kerk; van architectuurhistorisch belang vanwege materiaalgebruik en vormgeving als ook vanwege de afwijkende, langgerekte hoofdvorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)