Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Beilen

Boerderij

Terhorst 7
9411TR Beilen (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding BOERDERIJ gebouwd rond 1870 in een ambachtelijk traditionele stijl. De boerderij is een voorbeeld van het hallehuistype met zijbaander; voor het woongedeelte staan een karakteristieke rij lindebomen. De bescherming betreft de hoofdvorm en omvat niet de bijgebouwen. Omschrijving. Boerderij met een constructie van ankerbalkgebinten en gevels in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten stronok; schoorsteen in de nok. Gevelopbouw woonhuis met 6-ruits schuiframen afgedekt door een rollaag; 2-ruits zolderramen in de kopse gevel. Noordgevel met klein venster; een kelderraam en een 6-ruits opkamerraam. Baander in de zuidelijke zijgevel. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. Vanwege de ligging en de samenhang tussen bebouwing en erfbeplanting ook van stedebouwkundig belang voor het gehucht Ter Horst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468615
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Beilen

Molen van Makkum

Makkum 40
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
Molen. Achtkante grondmolen.

Stefanuskerk (Beilen)

Prins Bernhardstraat 12
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
NED.HERV. KERK. Eenbeukig gotisch gebouw uit de 16e eeuw met 15e eeuwse toren en smaller, vermoedelijk 15e eeuws koor. Eenklaviers orgel, in..

Winkel/woonhuis in Interbellumstijl

Julianastraat 28
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding WINKEL/WOONHUIS gebouwd rond 1930 in een typerende Interbellum Architectuur. Het pand is gelegen op een markant punt, daar waar d..

Huize Duizendschoon

Kruisstraat 6
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1875 in traditionele trant en vermoedelijk rond 1890 vergroot; de evenwichtig vormgegeven dakkapel aan voor..

Boerderij onder hoog rieten schilddak met achterbaander en bijschuur

Hoogeveenseweg 19
Bruntinge (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij onder hoog met riet gedekt schilddak, blijkens sleutelstukken waarschijnlijk uit de 17e eeuw. Achterbaander met hooiluik daarboven..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Beilen