Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel/woonhuis in Interbellumstijl in Beilen

Woonhuis

Julianastraat 28
9411PL Beilen (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930


Beschrijving van Winkel/woonhuis in Interbellumstijl

Inleiding WINKEL/WOONHUIS gebouwd rond 1930 in een typerende Interbellum Architectuur. Het pand is gelegen op een markant punt, daar waar de Julianastraat een scherpe bocht maakt en een zijstraat ligt. Het ontwerp speelt op sterke wijze in op de stedebouwkundige situering. De aangebouwde garage alsmede de vernieuwingen aan de westzijde vallen buiten de bescherming. Omschrijving. Samengesteld in baksteen opgetrokken bouwvolume met de entree van de winkel als symmetrie-as. De hoofdvorm bestaat uit twee haaks op elkaar staande mansardekappen bedekt met verbeterde hollandse pannen en in het kwart geplaatst een rondlopende invulling van twee bouwlagen met plat. Gevelopbouw van de twee haaks op elkaar gelegen volumes: trasraam afgedekt door een streklaag, opgaand metselwerk; windveren en goten. De kopse gevels zijn voorzien van een samengesteld venster met twee stijlen (smal middenlicht en aan weerskanten een kozijn met kalf en bovenlicht). De overgang naar het winkelgedeelte wordt gemarkeerd door een ronding in het metselwerk die aan de bovenkant over gaat in uitkragend metselwerk. Het winkelgedeelte heeft een veelhoekige etalagepui met gemetselde plint (staand metselwerk), een portiek met gemetselde stoep en een oorspronkelijke deur; de pui wordt afgedekt door een uitkragend plat met gebombeerde daklijst; boven dit gedeelte een terugspringend gevelveld met een glas-in-lood lichtstraat eveneens afgedekt door een uitkragend plat met gebombeerde daklijst. Hierboven een rondlopende in baksteen opgetrokken verdieping gedekt door een plat en met oorspronkelijke vensterindeling. Waardering Winkel/woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het type, de gaafheid en herkenbaarheid van object gerelateerd aan de omgeving en vanwege regionale zeldzaamheid van een dergelijke op de stedebouwkundige situering inspelende architectuur. Mede in dat verband is het object ook van stedebouwkundige betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468614
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel/woonhuis in Interbellumstijl in Beilen

Huize Duizendschoon

Kruisstraat 6
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1875 in traditionele trant en vermoedelijk rond 1890 vergroot; de evenwichtig vormgegeven dakkapel aan voor..

Stefanuskerk (Beilen)

Prins Bernhardstraat 12
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
NED.HERV. KERK. Eenbeukig gotisch gebouw uit de 16e eeuw met 15e eeuwse toren en smaller, vermoedelijk 15e eeuws koor. Eenklaviers orgel, in..

Molen van Makkum

Makkum 40
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
Molen. Achtkante grondmolen.

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Terhorst 7
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding BOERDERIJ gebouwd rond 1870 in een ambachtelijk traditionele stijl. De boerderij is een voorbeeld van het hallehuistype met zijba..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel onder hoog rieten wolfsdak

Zevenhoeksweg 12
Zwiggelte (Gemeente Midden Drenthe)
Grote boerderij uit de 18e eeuw. Drentse middenlangsdeeltype van de hallehuisgroep. Woongedeelte en stal onder een hoog rieten wolfdak. Het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel/woonhuis in Interbellumstijl in Beilen