Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Duizendschoon in Beilen

Woonhuis

Kruisstraat 6
9411PE Beilen (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1875 verm. ca. 1890 (uitbr.) 1910 (dakkapel) 1875 ca. 1875 verm. ca. 1890 (uitbr.) 1910 (dakkapel)


Beschrijving van Huize Duizendschoon

Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1875 in traditionele trant en vermoedelijk rond 1890 vergroot; de evenwichtig vormgegeven dakkapel aan voorzijde dateert van 1910. Vermeldenswaardig is het giet- en smeedijzeren hekwerk aan de straatzijde. De bijgebouwen vallen buiten de bescherming. Omschrijving. Op rechthoekige grondslag gebaseerd woonhuis gedekt door een afgeknot schilddak met vier schoorstenen op de nokhoeken en een opgemetselde dakkapel in de voorgevel. Het huis is naar achteren toe uitgebreid hetgeen te herkennen is aan het pleisterwerk en de onderbreking van de gootlijst. Het oorspronkelijke huis is in baksteen opgetrokken, heeft een gepleisterde plint, getoogde vensters en een brede geprofileerde daklijst met op klossen geplaatste geprofileerde goten. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een natuurstenen stoep naar de centraal gelegen paneeldeur met bovenlicht en een zware deuromlijsting in classicistische trant. Boven de entree en de daklijst een opgemetselde dakkapel met geprofileerde daklijst met fronton en een invulling met een getoogd venster met openslaande ramen en bovenlicht, geflankeerd door twee kleinere getoogde vensters; alle met rode steen uitgevoerde strekken. De rond 1890 aangebrachte uitbreiding is in pleisterwerk uitgevoerd. De achtergevel (met allure van een voorgevel) is symmetrisch opgezet (de platte aanbouw aan de rechterzijde is verstorend) met een risaliserende gevelopbouw met plint, hoekpilasters en middenrisaliet waarin schijnvoegen zijn aangebracht. Centraal een dubbele deur met rondboog bovenlicht; bewerkte consoles die een niet oorspronkelijk balkon dragen dat toegankelijk is via een van pleisterwerk voorziene dakkapel. Vensters met geprofileerde omlijsting en kuif. De noordelijke zijgevel bevat onder meer twee kelderramen met diefijzer. Waardering Woonhuis van cultuurhistorisch belang vanwege de bouwgeschiedenis; van architectuurhistorisch belang vanwege de afleesbare gefaseerde bouw en daaraan te koppelen herkenbaarheid van het object en van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende kwaliteiten ten opzichte van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468613
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Duizendschoon in Beilen

Stefanuskerk (Beilen)

Prins Bernhardstraat 12
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
NED.HERV. KERK. Eenbeukig gotisch gebouw uit de 16e eeuw met 15e eeuwse toren en smaller, vermoedelijk 15e eeuws koor. Eenklaviers orgel, in..

Winkel/woonhuis in Interbellumstijl

Julianastraat 28
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding WINKEL/WOONHUIS gebouwd rond 1930 in een typerende Interbellum Architectuur. Het pand is gelegen op een markant punt, daar waar d..

Molen van Makkum

Makkum 40
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
Molen. Achtkante grondmolen.

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Terhorst 7
Beilen (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding BOERDERIJ gebouwd rond 1870 in een ambachtelijk traditionele stijl. De boerderij is een voorbeeld van het hallehuistype met zijba..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel onder hoog rieten wolfsdak

Zevenhoeksweg 12
Zwiggelte (Gemeente Midden Drenthe)
Grote boerderij uit de 18e eeuw. Drentse middenlangsdeeltype van de hallehuisgroep. Woongedeelte en stal onder een hoog rieten wolfdak. Het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Duizendschoon in Beilen