Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oal Hoes 1 't Oal Hoes in Hooghalen

Boerderij

Boermarkeweg 11
9414VK Hooghalen (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: 1700-1750 19e eeuw (uitbr.) 1750 1700-1750 19e eeuw (uitbr.)


Beschrijving van Oal Hoes 1 't Oal Hoes

Inleiding BOERDERIJ met aangebouwde en verlengde BIJSCHUUR in aanleg eerste helft 18e eeuw en halverwege de 19e eeuw vergroot tot de huidige vorm. De in ambachtelijk traditionele stijl gebouwde boerderij is van het hallehuistype met middenlangsdeel. Inmiddels is het pand als woonhuis in gebruik waartoe het in de jaren zeventig met zorg is aangepast en gerestaureerd. Omschrijving. Boerderij met voorhuis en schuur met een constructie van ankerbalkgebinten met meervoudige schoren; het geheel is in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok en kuif; schoorsteen. Het woonhuis heeft 15-ruits schuiframen waarvan het onderste deel met luiken wordt afgedekt door strekken. De oostelijke zijgevel, waarin de deur met bovenlicht, heeft onder de muurplaat een stroomlaag. De kopse gevel heeft twee halfronde gietijzeren zolderramen en gietijzeren rondvenster op de zuidwesthoek. De westgevel heeft onder meer twee deuren en 4-ruits ramen met luiken. Schuurgevel met kleine stalvensters afgewisseld met mestdeuren. Achterzijde met diepliggende baander met loopdeur en overhoeks geplaatst 4-ruits raam; zijwand met staldeur. De aangebouwde verlengde staart heeft een gemetselde basis en een houten opbouw, deels met strobekleding en wordt gedekt door een zwaar geaccentueerde rieten kap met gevlochten stronok. Diverse stal- en wagendeuren. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de verdere ontwikkeling van een ouder boerderijtype; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468611
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oal Hoes 1 't Oal Hoes in Hooghalen

Oal Hoes 1 't Oal Hoes, bijschuur

Boermarkeweg 11
Hooghalen (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding Vrijstaande BIJSCHUUR naast de boerderij gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. Omschrijving. Op rechthoekige grondsla..

Dennenrode 1 Dennenrode, landhuis

Zwiggelterweg 4
Hooghalen (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding LANDHUIS 'Huize Dennenrode' ontworpen in 1922 door de Rotterdamse architect Michiel Brinkman in een expressionistische stijl, in ..

Dennenrode 2 Dennenrode, garage

Zwiggelterweg 4
Hooghalen (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding GARAGE behorend bij het complex 'Huize Dennenrode' en ontworpen in 1922 door de Rotterdamse architect Michiel Brinkman in een exp..

Dennenrode 3 Dennenrode, schuur

Zwiggelterweg 4
Hooghalen (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding SCHUUR behorend bij het complex 'Huize Dennenrode' en ontworpen in 1922 door de Rotterdamse architect Michiel Brinkman in een exp..

Kamp Westerbork, directeurs-/commandantswoning

Schattenberg 4
Zwiggelte (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding Gebouwd in 1939 als DIRECTEURSWONING bij het Vluchtelingenkamp Westerbork en ontworpen onder verantwoordelijkheid van architect ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oal Hoes 1 't Oal Hoes in Hooghalen