Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bentheimerstraat 43: Winkel/woonhuis in overgangsstijl met Jugendstil-motieven in Coevorden

Woonhuis

Bentheimerstraat 43 A
7741JJ Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915


Beschrijving van Bentheimerstraat 43: Winkel/woonhuis in overgangsstijl met Jugendstil-motieven

Inleiding Direct aan de straat gelegen WINKEL/WOONHUIS gebouwd rond 1915 in Overgangsstijl met Art Nouveau-motieven. Omschrijving. In baksteen opgetrokken pand bestaande uit twee bouwlagen en een verdieping onder het afgeknot schilddak; geprofileerde daklijst op van snijwerk voorziene klossen. Links op de beganegrond een licht uitspringend gedeelte met een portiek; houten deur voorzien van snijwerk; glas-in-lood bovenlicht; daarboven een dubbele openslaande deur (naar het inmiddels verdwenen balkon) onder korte topgevel met een hoefijzervormige Art Nouveau-boog; winkelpui met lateien op ijzeren kolommen en kolommen van groen geglazuurde baksteen; natuurstenen elementen; gepleisterde profiellijst als architraaf. Bovenverdieping met schuiframen; gemetselde banden met sierstenen; lateien. Gemetselde door de daklijst stekende dakkapel met topgevel. Waardering Winkel/woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste materialen en vormgeving alsmede vanwege de gaafheid; voorts van belang vanwege met name de herkenbaarheid van de tot winkelstraat uitgegroeide Bentheimerstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468609
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Bentheimerstraat 43
Het pand in juli 2010
Het pand in juli 2010
Locatie Coevorden
Huidig gebruik Winkel met woonhuis
Bouw gereed Circa 1915
Bouwstijl Jugendstil
Monumentstatus Rijksmonument Monumentenbordje 2014.svg
Monumentnummer 468609
Overig
Verdiepingen 2
Afbeeldingen
Het pand in 1930 (rechtsvoor op de foto)
Het pand in 1930 (rechtsvoor op de foto)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand aan de Bentheimerstraat 43 in Coevorden is een rijksmonument in overgangsstijl met Jugendstil-motieven. Het was in gebruik als winkelpand met bovengelegen woonhuis.

Kenmerken

Het bakstenen pand heeft twee verdiepingen. Links op de begane grond bevindt zich de ingang met een portiek. De houten deur is voorzien van snijwerk en heeft een bovenlicht van glas in lood. Hierboven bevindt zich op de eerste verdieping een dubbele openslaande deur die toegang geeft tot het verdwenen balkon. Hier weer boven bevindt zich op de tweede verdieping een hoefijzervormige boog met raam. De winkelpui op de begane grond heeft ijzeren lateien en veel glas. De kolommen zijn voorzien van groen geglazuurde tegels. Bovenaan de pui bevindt zich een gepleisterde architraaf die is voorzien van Jugendstil-motieven. De eerste verdieping is voorzien van schuiframen met natuurstenen bovendorpels met versieringen. De tweede verdieping heeft een dakkapel die door de daklijst steekt.

Cultuurhistorische waarde

Het pand is aangemerkt als rijksmonument en van zeer groot architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste materialen, vormgeving en de gaafheid. Ook is het van belang vanwege de herkenbaarheid van de tot winkelstraat uitgegroeide Bentheimerstraat.

AfbeeldingenMonumenten in de buurt van Bentheimerstraat 43: Winkel/woonhuis in overgangsstijl met Jugendstil-motieven in Coevorden

Huis met brede gevel met verdieping en hoge kap

Kerkstraat 1
Coevorden
Huis met brede gevel met hoekblokken om de ramen, een verdieping en hoge kap en ingangspartij uit omstreeks 1840.

Hervormde kerk

Kerkstraat 6
Coevorden
Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige kruiskerk met aanbouwen tussen de armen uit plm. 1641-1645. Ouderen zandstenen ingangen. Inventaris: preekstoel en..

Hervormde kerk, toren

Kerkstraat 6
Coevorden
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Klokkenstoel met gelui van twee klokken van Wilhelm Wegewaert, 1588, diam. resp. 73,5 cm en 83 cm. Mechanisch t..

Synagoge en leraarswoning

Kerkstraat 36
Coevorden
Complex bestaande uit: Rechts de synagoge, rechthoekig gebouw zonder verdieping onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Voorgevel met poort..

Winkel/woonhuis in Art Nouveau-stijl

Markt 15
Coevorden
Inleiding WINKEL/WOONHUIS gebouwd in 1903 in Art Nouveau-stijl. De buiten de bescherming vallende onderpui is in 1965 verbouwd in opdracht ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bentheimerstraat 43: Winkel/woonhuis in overgangsstijl met Jugendstil-motieven in Coevorden