Bentheimerstraat 43: Winkel/woonhuis in overgangsstijl met Jugendstil-motieven in Coevorden

Bentheimerstraat 43 A
7741JJ Coevorden

Beschrijving van Bentheimerstraat 43: Winkel/woonhuis in overgangsstijl met Jugendstil-motieven

Inleiding Direct aan de straat gelegen WINKEL/WOONHUIS gebouwd rond 1915 in Overgangsstijl met Art Nouveau-motieven. Omschrijving. In baksteen opgetrokken pand bestaande uit twee bouwlagen en een verdieping onder het afgeknot schilddak; geprofileerde daklijst op van snijwerk voorziene klossen. Links op de beganegrond een licht uitspringend gedeelte met een portiek; houten deur voorzien van snijwerk; glas-in-lood bovenlicht; daarboven een dubbele openslaande deur (naar het inmiddels verdwenen balkon) onder korte topgevel met een hoefijzervormige Art Nouveau-boog; winkelpui met lateien op ijzeren kolommen en kolommen van groen geglazuurde baksteen; natuurstenen elementen; gepleisterde profiellijst als architraaf. Bovenverdieping met schuiframen; gemetselde banden met sierstenen; lateien. Gemetselde door de daklijst stekende dakkapel met topgevel. Waardering Winkel/woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste materialen en vormgeving alsmede vanwege de gaafheid; voorts van belang vanwege met name de herkenbaarheid van de tot winkelstraat uitgegroeide Bentheimerstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)