Kazerne 2 Voorm. kazerne van de Marechaussee in Coevorden

Eendrachtstraat 10
7742SZ Coevorden

Beschrijving van Kazerne 2 Voorm. kazerne van de Marechaussee

Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen MARECHAUSSEE kazerne gebouwd in 1921 naar ontwerp van de 'Majoor-eerstaanwezend-ingenieur' gevestigd te Zwolle in opdracht van het Eerste Commandement Groningen. Het is een voorbeeld van eenvoudige maar degelijke Interbellum Architectuur. Omschrijving. In baksteen opgetrokken symmetrisch gebouw met in het midden een risaliserend gedeelte met twee bouwlagen, gedekt door een schilddak; dakkapel. Aan weerszijden van het middenstuk een vleugel met een bouwlaag en een verdieping onder de ruime mansardekap; schoorstenen, houten dakkapellen; eenvoudig geprofileerde goten op klossen. Licht uitgemetselde lisenen waartussen spaarvelden met venster- en deuropeningen. Bovenlicht van de deuren met ruitvormige roedeverdeling. Boven de hoofdentree en achter het wapenschild een zandstenen plaquette met wapenschild en opschrift Je Maintendrai. Zij- en achtergevels in vergelijkbare stijl uitgevoerd. In het midden van de achtergevel ligt de voormalige paardestal met bergplaatsen. Dit een bouwlaag tellend bakstenen gedeelte wordt gedekt door een schilddak en staat door middel van een tussenlid met de kazerne in verbinding. Waardering De kazerne is van cultuurhistorisch belang en verkrijgt in dit opzicht een meerwaarde door de functionele samenhang met het naastliggende eveneens van rijkswege beschermde douanekantoor. Architectuurhistorisch is het gebouw van typologisch belang vanwege de plaats die het inneemt binnen de ontwikkeling van de kazernebouw. Bovendien is het gebouw, samen met het naastliggende douanekantoor, beeldbepalend voor de directe omgeving waardoor tevens sprake is van een stedebouwkundig belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)