Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazerne 2 Voorm. kazerne van de Marechaussee in Coevorden

Militair Object

Eendrachtstraat 10
7742SZ Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Kazerne 2 Voorm. kazerne van de Marechaussee

Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen MARECHAUSSEE kazerne gebouwd in 1921 naar ontwerp van de 'Majoor-eerstaanwezend-ingenieur' gevestigd te Zwolle in opdracht van het Eerste Commandement Groningen. Het is een voorbeeld van eenvoudige maar degelijke Interbellum Architectuur. Omschrijving. In baksteen opgetrokken symmetrisch gebouw met in het midden een risaliserend gedeelte met twee bouwlagen, gedekt door een schilddak; dakkapel. Aan weerszijden van het middenstuk een vleugel met een bouwlaag en een verdieping onder de ruime mansardekap; schoorstenen, houten dakkapellen; eenvoudig geprofileerde goten op klossen. Licht uitgemetselde lisenen waartussen spaarvelden met venster- en deuropeningen. Bovenlicht van de deuren met ruitvormige roedeverdeling. Boven de hoofdentree en achter het wapenschild een zandstenen plaquette met wapenschild en opschrift Je Maintendrai. Zij- en achtergevels in vergelijkbare stijl uitgevoerd. In het midden van de achtergevel ligt de voormalige paardestal met bergplaatsen. Dit een bouwlaag tellend bakstenen gedeelte wordt gedekt door een schilddak en staat door middel van een tussenlid met de kazerne in verbinding. Waardering De kazerne is van cultuurhistorisch belang en verkrijgt in dit opzicht een meerwaarde door de functionele samenhang met het naastliggende eveneens van rijkswege beschermde douanekantoor. Architectuurhistorisch is het gebouw van typologisch belang vanwege de plaats die het inneemt binnen de ontwikkeling van de kazernebouw. Bovendien is het gebouw, samen met het naastliggende douanekantoor, beeldbepalend voor de directe omgeving waardoor tevens sprake is van een stedebouwkundig belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468608
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazerne 2 Voorm. kazerne van de Marechaussee in Coevorden

Douanegebouw

Eendrachtstraat 8
Coevorden
Eenvoudig doch verzorgd douanegebouw op rechthoekige plattegrond (ca.1900), opgetrokken uit baksteen en gedekt door met daktegels belegd zad..

Bentheimerstraat 43: Winkel/woonhuis in overgangsstijl met Jugendstil-motieven

Bentheimerstraat 43A
Coevorden
Inleiding Direct aan de straat gelegen WINKEL/WOONHUIS gebouwd rond 1915 in Overgangsstijl met Art Nouveau-motieven. Omschrijving. In bak..

Synagoge en leraarswoning

Kerkstraat 36
Coevorden
Complex bestaande uit: Rechts de synagoge, rechthoekig gebouw zonder verdieping onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Voorgevel met poort..

Pakhuis (voorm. Arsenaal)

Haven 4
Coevorden
Twee pakhuizen, XVII, met gepleisterde gevel. Overblijfsel van het vroegere arsenaal.

Huis met brede gevel met verdieping en hoge kap

Kerkstraat 1
Coevorden
Huis met brede gevel met hoekblokken om de ramen, een verdieping en hoge kap en ingangspartij uit omstreeks 1840.

Kaart & Routeplanner