Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Coevorden

Woonhuis

van Heutszsingel 37
7741ES Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1910 1924 (uitbr.) 1910 ca. 1910 1924 (uitbr.)
Architect: mog. G. Wierenga H. Bennink (1924) Wierenga G mog. G. Wierenga H. Bennink (1924)


Beschrijving van Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Inleiding Het rond 1910 gebouwde WOONHUIS werd mogelijk door architect G. Wieringa ontworpen. Het woonhuis is een goed voorbeeld van Jugendstil-architectuur. De in 1924 uitgevoerde uitbreiding van de platte aanbouw is ontworpen door H. Benninck Jr. Omschrijving. Het evenwijdig aan de Van Heutszsingel in bepleisterde baksteen opgetrokken huis telt twee bouwlagen en heeft een expressief vormgegeven a-symmetrisch geplaatste hoektoren. Het woonhuis wordt gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak belegd met Tuile du Nord pannen. De a-symmetrische voorgevel heeft een ronde erker, opgetrokken in metselwerk en afgedekt door een koepelvormig dak; de markante gevelbeeindiging is accolade-vormig en heeft in de top een smeedijzeren sierelement. De hoektoren heeft sierlijk afgeschuinde hoeken die samenvallen met de expressieve Jugendstil-motieven in grijs pleisterwerk. De uitkragende daklijst gaat over in het koperkleurige koepeldak. Voor het overige zijn diverse vensters aangebracht met in grijs pleisterwerk aangedikte lateien. Oostzijde met een eenvoudige platte aanbouw met borstwering. Westzijde met serre. Waardering Van Heutszsingel 37 is van cultuurhistorisch belang vanwege de vernieuwende en weinig voorkomende vormgeving. Dat bepaald mede het architectuurhistorisch belang. Het is stilistisch een zeldzaam exemplaar in een nog gave vorm. Stedebouwkundig heeft het pand een belangrijke beeldbepalende waarde, tevens is het een essentieel onderdeel van het aan te wijzen beschermd stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468606
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Coevorden

Rijks HBS 1 Voorm. Rijks Hoogere Burgerschool

Churchilllaan 13
Coevorden
Inleiding De voormalige RIJKS HOOGERE BURGERSCHOOL, opgericht in 1909-1910, werd ontworpen door rijksbouwmeester J. Vrijman, 'Rijksbouwkund..

Rijks HBS 2 Voorm. Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning

Churchilllaan 15
Coevorden
Inleiding Vrijstaande CONCIERGEWONING behorend bij de voormalige RIJKS HOGERE BURGERSCHOOL, gebouwd in 1911 in ambachtelijke Overgangsstijl..

Watertoren

van Heutszpark 8
Coevorden
Inleiding WATERTOREN gebouwd 1914 in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Bouw en Exploitatie van Gemeentebedrijven te Utrecht naar ontwer..

Woningblok in overgangsstijl met Art Nouveau-motieven

Aleida Kramersingel 1
Coevorden
Inleiding WONINGBLOK gebouwd in 1908 in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-motieven. Het geheel is ontworpen door architect H. Roseman (..

Noorse Villa

van Heutszpark 10
Coevorden
Inleiding Vrijstaande geprefabriceerde WONING, ook bekend als 'Noorse Villa', oorspronkelijk gebouwd in Emlichheim (Duitsland). In 1926 wer..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)