Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel/woonhuis in Art Nouveau-stijl in Coevorden

Woonhuis

Markt 15
7741JM Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: 1903 1965 (onderpui)
Architect: Wieringa N.V. (1965) Wieringa 1965 Wieringa N.V. (1965)


Beschrijving van Winkel/woonhuis in Art Nouveau-stijl

Inleiding WINKEL/WOONHUIS gebouwd in 1903 in Art Nouveau-stijl. De buiten de bescherming vallende onderpui is in 1965 verbouwd in opdracht van Fa. J.G. Kramer naar ontwerp van Wieringa N.V. te Coevorden. Omschrijving. Het op de hoek van de Markt en de Kerkstraat gelegen pand bevat drie bouwlagen en een afgeplat schilddak met dakkapellen en pannen. Op de hoek een toren-achtige opbouw waaraan, onder een scheve hoek, een houten erker in Art Nouveau-stijl is bevestigd. De torenachtige opbouw bevat verder onder meer een uitkragend natuurstenen element; loggia; doorgetrokken gemetselde lisenen. De lange gevel aan de Kerkstraat heeft halverwege een topgevel met typische Art Nouveau-achtige boogvormen in licht geglazuurde steen. Voor het overige worden de gevels bepaald door vensters met eenvoudige Art Nouveau roedeverdeling, natuurstenen lateien en boogvelden met eenvoudig siermetselwerk; licht uitkragend fries onder de op klossen gedragen goot. Waardering Het pand Markt 15 is van stedebouwkundig belang vanwege de opmerkelijke hoekligging en de markante schaalvergroting in het centrum. Architectuurhistorisch is het pand van belang onder meer vanwege de toegepaste vormentaal en materialen. Het heeft mede daardoor een esthetische kwaliteit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468604
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel/woonhuis in Art Nouveau-stijl in Coevorden

Huis met brede gevel met verdieping en hoge kap

Kerkstraat 1
Coevorden
Huis met brede gevel met hoekblokken om de ramen, een verdieping en hoge kap en ingangspartij uit omstreeks 1840.

Huis met natuurstenen topgevel in rijke Vlaams-Noordduitse renaissancetrant

Friesestraat 9
Coevorden
Huis uit 1631 met natuurstenen topgevel in rijke Vlaams-Noordduitse renaissancetrant.

Hervormde kerk

Kerkstraat 6
Coevorden
Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige kruiskerk met aanbouwen tussen de armen uit plm. 1641-1645. Ouderen zandstenen ingangen. Inventaris: preekstoel en..

Hervormde kerk, toren

Kerkstraat 6
Coevorden
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Klokkenstoel met gelui van twee klokken van Wilhelm Wegewaert, 1588, diam. resp. 73,5 cm en 83 cm. Mechanisch t..

Synagoge en leraarswoning

Kerkstraat 36
Coevorden
Complex bestaande uit: Rechts de synagoge, rechthoekig gebouw zonder verdieping onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Voorgevel met poort..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel/woonhuis in Art Nouveau-stijl in Coevorden

Foto's (1)