Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Franciscuskerk in Coevorden

Kerkelijk Gebouw

Hoofdweg 32
7741PR Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: 1931-'32
Architect: J. van Dongen jr.


Beschrijving van Sint-Franciscuskerk

Inleiding ROOMS KATHOLIEKE KERK gebouwd door architect J. van Dongen Jr. (Apeldoorn) in 1932 in de stijl van het Traditionalisme. Het wegdorp Steenwijksmoer ontwikkelde zich in de jaren dertig tot een centrum van katholicisme. Behoudens een kerkgebouw verrezen ook een pastorie (eveneens naar ontwerp van Van Dongen) en een school, welke beide gebouwen echter niet van rijkswege worden beschermd. Het kerkgebouw heeft alleen nabij de consistorie enkele aanpassingen ondergaan die van ondergeschikt belang zijn. Zo is onder meer de oorspronkelijke verbindingsgang naar de pastorie verwijderd. De ramen waren oorspronkelijk ingevuld met glas-in-lood van Albert Verschuuren. Omschrijving. Een geheel in gele baksteen opgetrokken ruime zaalkerk met een schip van zes traveeën, een doopkapel, devotiekapellen, een sacristie en een robuuste toren. Schip en toren worden gedekt door een zadeldak met rode Deesterpan, de aanbouwen met een schilddak; eenvoudige goten. Natuurstenen (Brauvillier kalksteen) accenten bij vensters en deuren. Het schip heeft per travee drie spitsboogvensters in een spaarveld en gemetselde steunberen; de hoger opgetrokken muren van het koor tellen steeds vier spitsboogvensters. Entree in de westelijke, symmetrisch ingedeelde topgevel met een diepliggend portaal; enkele en dubbele houten deuren met zwaar siergeheng; aan weerskanten en boven het portaal spitsboogvensters. De devotiekapel, doopkapel en sacristie zijn in vergelijkbare stijl opgetrokken. De toren aan de oostzijde heeft een zware opbouw met een steunbeer en een hoogopgaand trappenhuis met lessenaardak; schoorsteen; zadeldak; aan de zijkanten ruime spitsbogen ter hoogte van de klokkestoel; waterspuwers. Het INTERIEUR kenmerkt zich door de ruime opzet van het schip met een op consoles rustende houten spantconstructie (vakwerk en makelaar); het koor heeft een spitsboogvormig gewelf. Waardering Kerk van cultuurhistorisch belang als bijzondere uiting van een geestelijke ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van een landelijk bekend architect, het materiaalgebruik en de gaafheid. Van stedebouwkundig belang als bepalend element in het centrum van de katholieke nederzetting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468597
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Franciscuskerk
Sint-Franciscuskerk
Sint-Franciscuskerk
Plaats Steenwijksmoer
Gebouwd in 1931-32
Monumentnummer  468597
Architectuur
Architect(en) Jan van Dongen jr
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Franciscuskerk is een ruime zaalkerk in Steenwijksmoer in het zuiden van Drenthe. De kerk werd gebouwd in 1931-32 naar een ontwerp van de Apeldoornse architect Jan van Dongen jr.


Monumenten in de buurt van Sint-Franciscuskerk in Coevorden

De Arend

Krimweg 58
Coevorden
Molen aan de Krimweg, achtkante gedekte stellingmolen.

Station Voorm. stationsgebouw van de D.S.M.

Krimweg 6
Coevorden
Inleiding STATIONSGEBOUW van de Dedemsvaartse Stoomtram Maatschappij gebouwd rond 1897, het jaar van de openstelling van het baanvak Lutten..

Sint-Willibrorduskerk

Wilhelminasingel 2b
Coevorden
Inleiding De Rooms Katholieke St. Willibrordkerk is gebouwd in 1913-1914 naar ontwerp van W. te Riele uit Deventer en uitgevoerd door aanne..

Kazerne 1 01 Voorm. kazerne

Friesestraat 42
Coevorden
Huis met trapgevel met natuurstenen raamomlijstingen en gevelsteen met "anno 1765".

Kazerne 1 02 Voorm. kazerne, garnizoenshuisvesting

Molenstraat 5
Coevorden
Pand met verdieping en zadeldak, dat doorloopt over de aangrenzende panden, die tesamen een in 1765 gebouwde kazerne vormden.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Franciscuskerk in Coevorden

Foto's (1)