Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Coevorden

Nijverheid Industrie

van Heutszpark 8
7741CV Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: 1914
Architect: J.P. Hazeu Hazeu J.P. Hazeu


Beschrijving van Watertoren

Inleiding WATERTOREN gebouwd 1914 in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Bouw en Exploitatie van Gemeentebedrijven te Utrecht naar ontwerp van J.P. Hazeu. Aan de oostzijde, in het basement een gevelsteen met jaartal en de namen van J.W. van der Lely (burgemeester), P.H. Roos Ozn en J.H. van der Scheer (wethouders). De toren met eclectische stijlkenmerken is gebouwd op een markante plek op de voormalige vestingwallen en dicteert het stratenpatroon. Omschrijving. De watertoren is 32,3 meter hoog en heeft een ijzeren Intze 1- reservoir met een inhoud van 150 kubieke meter. Opbouw met een gepleisterd basement met schijnvoegen, afzaten boven de plint en een cordonlijst naar de schacht. De in metselwerk uitgevoerde verjongende schacht bevat smalle getoogde vensters met hanekam in rode verblendsteen. De overgang naar het reservoir wordt gemarkeerd door een rondlopend fries van gepleisterde boognissen met in elke windrichting een boogvenster. Het kwarthol uitkragende reservoir is opgebouwd uit elementen van gewapend beton en bevat langwerpige rechthoekige vensters. De toren wordt gedekt door een met zink gedekt tentdak met in de vier windrichtingen een frontonvormige dakkapel en een lantaarn met opengewerkte naald. Waardering De watertoren is van cultuurhistorisch belang als exponent van de ontwikkeling van het voorzieningen-niveau; van architectuurhistorisch belang vanwege de specifieke functie en vormgeving alsmede vanwege de regionale zeldzaamheid en de hoge mate van gaafheid. Tevens is de watertoren van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging en vanwege de markante ligging binnen het aan te wijzen beschermde stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468592
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Coevorden
Watertoren Coevorden
Watertoren Coevorden
Plaats Coevorden
Bouwjaar 1914
Hoogte 32,20 m
Inhoud 150 m³
Architect(en) J.P. Hazeu
Restauraties 2004
Monumentnummer 468592

De watertoren in Coevorden, die werd ontworpen door de architect J.P. Hazeu, werd gebouwd in 1914 door het bouwbedrijf MABEG. De watertoren ligt aan het van Heutszpark en heeft een hoogte van 32,20 meter en een waterreservoir van 150 m³. Op het dak van de toren staat een windwijzer.

In 2004 is de watertoren grondig gerestaureerd. De gemeente Coevorden heeft de watertoren de status rijksmonument gegeven. Waterleidingmaatschappij Drenthe is eigenaar van de toren.

In 2008 is de watertoren afgebeeld op een postzegelvelletje van "Mooi Nederland Coevorden".[1]


Monumenten in de buurt van Watertoren in Coevorden

Noorse Villa

van Heutszpark 10
Coevorden
Inleiding Vrijstaande geprefabriceerde WONING, ook bekend als 'Noorse Villa', oorspronkelijk gebouwd in Emlichheim (Duitsland). In 1926 wer..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

van Heutszsingel 37
Coevorden
Inleiding Het rond 1910 gebouwde WOONHUIS werd mogelijk door architect G. Wieringa ontworpen. Het woonhuis is een goed voorbeeld van Jugend..

Heutszpark Van Heutszpark

Van Heutszpark Heutszpark Van Heutszpark
Coevorden
Het noordelijk gedeelte van de stadsgracht, overblijfsel van het door Menno van Coehoorn in 1700 verbeterde vestiging. Enkele resten van de ..

Vakschool Voorm. Vakschool voor Meisjes

Meindert vd Thijnensngl 10
Coevorden
Inleiding MEISJES VAKSCHOOL, gebouwd in 1923 op de geslechte gronden van de voormalige vestingwal van Coevorden naar ontwerp van architect ..

Rijks HBS 1 Voorm. Rijks Hoogere Burgerschool

Churchilllaan 13
Coevorden
Inleiding De voormalige RIJKS HOOGERE BURGERSCHOOL, opgericht in 1909-1910, werd ontworpen door rijksbouwmeester J. Vrijman, 'Rijksbouwkund..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)