Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noorse Villa in Coevorden

Woonhuis

van Heutszpark 10
7741CV Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: 1926 (plaatsing op huidige locatie)


Beschrijving van Noorse Villa

Inleiding Vrijstaande geprefabriceerde WONING, ook bekend als 'Noorse Villa', oorspronkelijk gebouwd in Emlichheim (Duitsland). In 1926 werd het huis in opdracht van Willem Driessens overgeplaatst naar Coevorden (gelijktijdig met de overplaatsing van Driessens strokartonfabriek naar Coevorden). De chalet-achtige woning is gebouwd op een markante plek op de voormalige vestingwallen. Omschrijving. Geheel uit hout op een betonnen onderbouw opgetrokken woonhuis met een bouwlaag en een verdieping onder de hoog opgaande kap. De onderbouw doet dienst als souterrain. In hoofdvorm symmetrisch opgebouwd met een hoogopgaand schilddak en aan weerszijden geplaatste dwarskappen met overstek; gedekt door rode oud-hollandse pan; a-symmetrisch geplaatste schoorsteen met ezelsrug. Opvallend is de donker bruin gebeitste houten opbouw met stapelconstructie en uitkragende delen en de ijzeren verbindingselementen die verwijzen naar de prefabricage. De hoofdgevel heeft in het midden een breed opgaande houten trap naar de veranda waar tevens de dubbele toegangsdeur met zijlichten en schuifluiken zijn geplaatst. De overkapping van de veranda alsmede de erkers worden gedragen door ronde houten kolommen in de kleuren donker groen, oud rood met eenvoudige versieringen (inkervingen) in wit. Erkers met 6-ruits ramen met rolluiken en brede houten omlijstingen. Boven de erkers zijn uitkragende topgevels geplaatst met daarin drie door middel van stijlen gescheiden 6-ruits ramen met rolluiken (kleuren rood, groen). De ruim overstekende kap heeft witte windveren en een invulling van het gevelveld met rode en witte houten delen. Het dakschild boven de veranda maakt een knik ten behoeve van de verdiepingvensters. Bloembakken onder de vensters. Waardering Het houten woonhuis is van cultuurhistorisch belang voornamelijk vanwege het typologische en innovatieve aspect. Architectuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling in de bouwtechniek en het bijzondere materiaalgebruik, alsmede vanwege de hoge mate van zeldzaamheid en gaafheid. Stedebouwkundig gezien is het pand van belang als essentieel onderdeel van het te beschermen stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468591
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Noorse Villa in Coevorden

Watertoren

van Heutszpark 8
Coevorden
Inleiding WATERTOREN gebouwd 1914 in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Bouw en Exploitatie van Gemeentebedrijven te Utrecht naar ontwer..

Heutszpark Van Heutszpark

Van Heutszpark Heutszpark Van Heutszpark
Coevorden
Het noordelijk gedeelte van de stadsgracht, overblijfsel van het door Menno van Coehoorn in 1700 verbeterde vestiging. Enkele resten van de ..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

van Heutszsingel 37
Coevorden
Inleiding Het rond 1910 gebouwde WOONHUIS werd mogelijk door architect G. Wieringa ontworpen. Het woonhuis is een goed voorbeeld van Jugend..

Vakschool Voorm. Vakschool voor Meisjes

Meindert vd Thijnensngl 10
Coevorden
Inleiding MEISJES VAKSCHOOL, gebouwd in 1923 op de geslechte gronden van de voormalige vestingwal van Coevorden naar ontwerp van architect ..

Rijks HBS 1 Voorm. Rijks Hoogere Burgerschool

Churchilllaan 13
Coevorden
Inleiding De voormalige RIJKS HOOGERE BURGERSCHOOL, opgericht in 1909-1910, werd ontworpen door rijksbouwmeester J. Vrijman, 'Rijksbouwkund..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)