Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijks HBS 2 Voorm. Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning in Coevorden

Woonhuis

Churchilllaan 15
7741EB Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: 1911
Architect: J.A.W. Vrijman Vrijman 1911 J.A.W. Vrijman


Beschrijving van Rijks HBS 2 Voorm. Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning

Inleiding Vrijstaande CONCIERGEWONING behorend bij de voormalige RIJKS HOGERE BURGERSCHOOL, gebouwd in 1911 in ambachtelijke Overgangsstijl naar ontwerp van de 'Rijksbouwkundige voor de gebouwen van Onderwijs, enz.' rijksbouwmeester J. Vrijman. De woning is gebouwd op de voormalige vestingwal. Tussen de conciergewoning en de eveneens beschermde Rijks HBS Churchilllaan 13 bestaat een sterke architectonische en functionele relatie. Omschrijving. Woning in hoofdzaak gebouwd op T-vormige grondslag en opgetrokken in baksteen, gedeeltelijk twee bouwlagen omvattende met een samengestelde kapvorm met wolfeinden. De kap heeft een leibedekking (Remognelei), schoorsteen, zinken pironnen, windveren en zinken hanggoten bevestigd op spooreinden. De gevels van het deels onderkelderde huis worden geleed door een waterlijst onderlangs de vensters, vensters van diverse afmetingen in de oorspronkelijke, degelijke staat, enkele smeedijzeren sierankers, een speklaag van natuursteen en in de gevelvelden onder de wolfeinden een houten betimmering. De entree bevindt zich in de hoek van de T-vorm onder een lessenaardak en bevat, kenmerkend voor de degelijke detaillering, een hardstenen stoep, dorpel en neuten met een eenvoudige houten deur met ingelegde panelen en een 6-ruits raam; boven de deur eveneens een houten betimmering. Waardering De conciergewoning is samen met de naastliggende eveneens beschermde voormalige Rijks HBS Churchilllaan 13 van cultuurhistorisch belang vanwege de belangrijke rol van Coevorden als onderwijscentrum van de regio; van architectonisch belang vanwege de stilistisch zorgvuldige en degelijke vormgeving (kenmerkende rijksbouwmeester-architectuur) en vanwege de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging en de betekenis binnen het te beschermen stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468589
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijks HBS 2 Voorm. Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning in Coevorden

Rijks HBS 1 Voorm. Rijks Hoogere Burgerschool

Churchilllaan 13
Coevorden
Inleiding De voormalige RIJKS HOOGERE BURGERSCHOOL, opgericht in 1909-1910, werd ontworpen door rijksbouwmeester J. Vrijman, 'Rijksbouwkund..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

van Heutszsingel 37
Coevorden
Inleiding Het rond 1910 gebouwde WOONHUIS werd mogelijk door architect G. Wieringa ontworpen. Het woonhuis is een goed voorbeeld van Jugend..

Watertoren

van Heutszpark 8
Coevorden
Inleiding WATERTOREN gebouwd 1914 in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Bouw en Exploitatie van Gemeentebedrijven te Utrecht naar ontwer..

Noorse Villa

van Heutszpark 10
Coevorden
Inleiding Vrijstaande geprefabriceerde WONING, ook bekend als 'Noorse Villa', oorspronkelijk gebouwd in Emlichheim (Duitsland). In 1926 wer..

Woningblok in overgangsstijl met Art Nouveau-motieven

Aleida Kramersingel 1
Coevorden
Inleiding WONINGBLOK gebouwd in 1908 in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-motieven. Het geheel is ontworpen door architect H. Roseman (..

Kaart & Routeplanner