Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl in Dalen

Stationsstraat 9
7751GE Dalen (gemeente Coevorden)

Beschrijving van Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding BOERDERIJ gebouwd rond 1895 in een ambachtelijk traditionele stijl. De boerderij neigt naar het krimpentype. Omschrijving. Boerderij met een constructie van dekbalkgebinten, in baksteen opgetrokken gevels en gedekt door een afgewolfd rietdak op de schuur en een afgewolfd pannendak op het woonhuis (friese golfpan); schoorsteen in de nok en in het oostelijke zijschild. Gevelopbouw met gepleisterde plint, opgaand metselwerk en getoogde T-vensters onder strekken; geprofileerde daklijst met geprofileerde gietijzeren goot. De asymmetrische kopse gevel heeft een kelderraam met diefijzers en drie getoogde T-vensters en drie getoogde verdiepingsramen. In de oostelijke zijgevel een paneeldeur met bovenlicht. De overgang naar de schuur wordt gemarkeerd door een scheef ingezette wagendeur. Zijgevels met getoogde gietijzeren stalramen. Achtergevel van links naar rechts: een getoogde baander met loopdeur, twee staldeuren met bovenlicht en twee mestdeuren. Drie gietijzeren zolderramen en in het metselwerk opgenomen staafankers. De westelijke zijgevel heeft getoogde gietijzeren 6-ruits stalramen en mestdeuren. In de krimp naar het woonhuis een 4-ruits raam. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik, de gaafheid en van stedebouwkundig belang als beeldbepalend object in de in structureel opzicht nog redelijk gave omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)