Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl in Dalen

Boerderij

Stationsstraat 9
7751GE Dalen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895


Beschrijving van Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding BOERDERIJ gebouwd rond 1895 in een ambachtelijk traditionele stijl. De boerderij neigt naar het krimpentype. Omschrijving. Boerderij met een constructie van dekbalkgebinten, in baksteen opgetrokken gevels en gedekt door een afgewolfd rietdak op de schuur en een afgewolfd pannendak op het woonhuis (friese golfpan); schoorsteen in de nok en in het oostelijke zijschild. Gevelopbouw met gepleisterde plint, opgaand metselwerk en getoogde T-vensters onder strekken; geprofileerde daklijst met geprofileerde gietijzeren goot. De asymmetrische kopse gevel heeft een kelderraam met diefijzers en drie getoogde T-vensters en drie getoogde verdiepingsramen. In de oostelijke zijgevel een paneeldeur met bovenlicht. De overgang naar de schuur wordt gemarkeerd door een scheef ingezette wagendeur. Zijgevels met getoogde gietijzeren stalramen. Achtergevel van links naar rechts: een getoogde baander met loopdeur, twee staldeuren met bovenlicht en twee mestdeuren. Drie gietijzeren zolderramen en in het metselwerk opgenomen staafankers. De westelijke zijgevel heeft getoogde gietijzeren 6-ruits stalramen en mestdeuren. In de krimp naar het woonhuis een 4-ruits raam. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik, de gaafheid en van stedebouwkundig belang als beeldbepalend object in de in structureel opzicht nog redelijk gave omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468587
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl in Dalen

Woonhuis in ambachtelijke stijl

Hoofdstraat 47
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding Haaks op de weg gelegen WOONHUIS, in ambachtelijke stijl gebouwd rond 1860 en waarschijnlijk rond 1890 verlengd. Naar verluidt is..

Woonhuis in eclectische-ambachtelijke stijl

Hoofdstraat 35
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1885 in een ambachtelijk eclectische stijl. Het direct aan de straat gelegen pand was vroeger rijker gedeta..

Hervormde kerk

Hoofdstraat 25
Dalen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Schip herbouwd 1824; oostgevel 1907 gewijzigd. Inventaris: twee herenbanken 1762 en XVIIIc, eiken preekstoel XVIId, gesmeed..

Hervormde kerk, toren

Hoofdstraat 25
Dalen (Gemeente Coevorden)
Toren der Ned.Herv.Kerk eerste helft 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van F. Simon, 1639, diam. 135 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts,..

Boerderij met woonhuis in Overgangsstijl en grote schuur in ambachtelijke stijl

De Brinken 5
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ waarvan de schuur is gebouwd in 1889 in een ambachtelijke stijl maar volgens een afwijkende methode en van grote omvang..

Kaart & Routeplanner