Woonhuis in ambachtelijke stijl in Dalen

Hoofdstraat 47
7751GB Dalen (gemeente Coevorden)

Bouwjaar: ca. 1860 mog. ca. 1890 (uitbr.) 1860 ca. 1860 mog. ca. 1890 (uitbr.)

Beschrijving van Woonhuis in ambachtelijke stijl

Inleiding Haaks op de weg gelegen WOONHUIS, in ambachtelijke stijl gebouwd rond 1860 en waarschijnlijk rond 1890 verlengd. Naar verluidt is het pand als schoenmakerswerkplaats in gebruik geweest. Omschrijving. Op langwerpige grondslag en in baksteen opgetrokken verdiepingloos pand dat gedekt wordt door een aan achterzijde afgewolfd zadeldak belegd met hollandse pan; in het zuidelijke dakschild twee schoorstenen. Een symmetrisch ingedeelde topgevel met centraal een opgeklampte deur met snijwerk in het bovenlicht; aan weerskanten een 6-ruits schuifraam met strekken. Topgevel met 4-ruits schuifraam met strekken. De onregelmatig ingedeelde noordgevel bevat twee 6-ruits schuiframen met strekken en in het aangebouwde deel een deur met bovenlicht en nog eens een 6-ruits schuifraam. De zuidelijke zijgevel heeft tal van oude gevelfragmenten en een kelderraam met diefijzer en daarboven een 4-ruits opkamerraam. Waardering Woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de herkenbaarheid van de hoofdvorm en de zeldzaamheid van een dergelijke langgerekte bouwvorm. Tevens is het pand van stedebouwkundig belang als belangrijk onderdeel van de in structureel opzicht gave omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)