Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in ambachtelijke stijl in Dalen

Woonhuis

Hoofdstraat 47
7751GB Dalen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1860 mog. ca. 1890 (uitbr.) 1860 ca. 1860 mog. ca. 1890 (uitbr.)


Beschrijving van Woonhuis in ambachtelijke stijl

Inleiding Haaks op de weg gelegen WOONHUIS, in ambachtelijke stijl gebouwd rond 1860 en waarschijnlijk rond 1890 verlengd. Naar verluidt is het pand als schoenmakerswerkplaats in gebruik geweest. Omschrijving. Op langwerpige grondslag en in baksteen opgetrokken verdiepingloos pand dat gedekt wordt door een aan achterzijde afgewolfd zadeldak belegd met hollandse pan; in het zuidelijke dakschild twee schoorstenen. Een symmetrisch ingedeelde topgevel met centraal een opgeklampte deur met snijwerk in het bovenlicht; aan weerskanten een 6-ruits schuifraam met strekken. Topgevel met 4-ruits schuifraam met strekken. De onregelmatig ingedeelde noordgevel bevat twee 6-ruits schuiframen met strekken en in het aangebouwde deel een deur met bovenlicht en nog eens een 6-ruits schuifraam. De zuidelijke zijgevel heeft tal van oude gevelfragmenten en een kelderraam met diefijzer en daarboven een 4-ruits opkamerraam. Waardering Woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de herkenbaarheid van de hoofdvorm en de zeldzaamheid van een dergelijke langgerekte bouwvorm. Tevens is het pand van stedebouwkundig belang als belangrijk onderdeel van de in structureel opzicht gave omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468586
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in ambachtelijke stijl in Dalen

Woonhuis in eclectische-ambachtelijke stijl

Hoofdstraat 35
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1885 in een ambachtelijk eclectische stijl. Het direct aan de straat gelegen pand was vroeger rijker gedeta..

Hervormde kerk

Hoofdstraat 25
Dalen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Schip herbouwd 1824; oostgevel 1907 gewijzigd. Inventaris: twee herenbanken 1762 en XVIIIc, eiken preekstoel XVIId, gesmeed..

Hervormde kerk, toren

Hoofdstraat 25
Dalen (Gemeente Coevorden)
Toren der Ned.Herv.Kerk eerste helft 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van F. Simon, 1639, diam. 135 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts,..

Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl

Stationsstraat 9
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ gebouwd rond 1895 in een ambachtelijk traditionele stijl. De boerderij neigt naar het krimpentype. Omschrijving. Boer..

Boerderij met woonhuis in Overgangsstijl en grote schuur in ambachtelijke stijl

De Brinken 5
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ waarvan de schuur is gebouwd in 1889 in een ambachtelijke stijl maar volgens een afwijkende methode en van grote omvang..

Kaart & Routeplanner