Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische-ambachtelijke stijl in Dalen

Woonhuis

Hoofdstraat 35
7751GA Dalen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Woonhuis in eclectische-ambachtelijke stijl

Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1885 in een ambachtelijk eclectische stijl. Het direct aan de straat gelegen pand was vroeger rijker gedetailleerd onder meer met een serre aan de noordgevel en een attiek aan de voorzijde. Omschrijving. Op rechthoekige grondslag met sprong aan de noordzijde gebaseerd woonhuis in baksteen opgetrokken en gedekt door een schilddak met geglazuurde golfpannen. In het zuidelijke schild een schoorsteen; een opgemetselde dakkapel aan de straatzijde met zadeldak. Gevelopbouw met gepleisterde plint; blokbepleistering op de hoeken en in het midden van de voorgevel; opgaand metselwerk in staand verband en afgesloten door een sober fries en een geprofileerde goot. Vensters aan de voorzijde met gepleisterde wenkbrauwen voorzien van Art Nouveau siermotief en sluitsteen. In de asymmetrische voorgevel een balkon op bewerkte consoles; het opgemetselde middenstuk bevat twee flauw-spitsboogvormige vensteropeningen, een speklaag, een fries en een sober fronton. In de zuidelijke zijgevel een boogvormig portaal rustend op twee gemetselde lisenen. Vanaf de boogaanzet tot de gootlijst een gepleisterd gevelveld. Waardering Het pand is van architectuurhistorisch belang als essentieel onderdeel voor de herkenbaarheid van de in structureel opzicht gave omgeving, mede daardoor is het als beeldbepalend object ook van stedebouwkundig belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468585
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische-ambachtelijke stijl in Dalen

Woonhuis in ambachtelijke stijl

Hoofdstraat 47
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding Haaks op de weg gelegen WOONHUIS, in ambachtelijke stijl gebouwd rond 1860 en waarschijnlijk rond 1890 verlengd. Naar verluidt is..

Hervormde kerk

Hoofdstraat 25
Dalen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Schip herbouwd 1824; oostgevel 1907 gewijzigd. Inventaris: twee herenbanken 1762 en XVIIIc, eiken preekstoel XVIId, gesmeed..

Hervormde kerk, toren

Hoofdstraat 25
Dalen (Gemeente Coevorden)
Toren der Ned.Herv.Kerk eerste helft 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van F. Simon, 1639, diam. 135 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts,..

Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl

Stationsstraat 9
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ gebouwd rond 1895 in een ambachtelijk traditionele stijl. De boerderij neigt naar het krimpentype. Omschrijving. Boer..

Boerderij met woonhuis in Overgangsstijl en grote schuur in ambachtelijke stijl

De Brinken 5
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ waarvan de schuur is gebouwd in 1889 in een ambachtelijke stijl maar volgens een afwijkende methode en van grote omvang..

Kaart & Routeplanner