Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met woonhuis in Overgangsstijl en grote schuur in ambachtelijke stijl in Dalen

Boerderij

De Brinken 5
7751AB Dalen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: 1889 (schuur) ca. 1915 (woonhuis)


Beschrijving van Boerderij met woonhuis in Overgangsstijl en grote schuur in ambachtelijke stijl

Inleiding BOERDERIJ waarvan de schuur is gebouwd in 1889 in een ambachtelijke stijl maar volgens een afwijkende methode en van grote omvang. Het aangebouwde woonhuis dateert van rond 1915 en is gebouwd in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-motieven. De boerderij werd gebouwd in opdracht van de familie Caspers, die toen zij ging rentenieren het bedrijfsgedeelte ging verpachten. Voor de pachter werd woonruimte gebouwd in wat toen als stal- en koetshuis in gebruik was. Het betrof de ruimten aan de westkant van de schuur. Omschrijving. Boerderij bestaande uit woonhuis en schuur. Het woonhuis is gebaseerd op rechthoekige grondslag en heeft een verdieping onder het afgewolfd zadeldak dat belegd is met een muldenpan; schoorsteen in nok en in oostelijke dakschild. In het westelijke dakvlak een zadeldak met overstek ten behoeve van het verhoogde middenstuk en aan weerskanten een houten dakkapel met lessenaardak. Aan de kopse kanten windveren en een geprofileerde gietijzeren goot. Gevelopbouw met gepleisterde plint, opgaand metselwerk verlevendigd met licht gele stenen banden en casementen onder de vensters, vensters met Art Nouveau roedeverdeling; siermetselwerk in boogveld en rode bakstenen ontlastingsboog. Fries met sober decoratief metselwerk, bewerkte consoles en een geprofileerde gootlijst. De symmetrische westgevel heeft een centraal gelegen portiek in sobere Art Nouveau uitvoering met dubbele paneeldeuren en Art Nouveau sierroosters. Het middenstuk verhoogd en heeft twee vensters met rondboog ontlastingsboog en een bloksgewijs geplaatste houten betimmering. De SCHUUR heeft een constructie met dekbalkgebinten met drie stijlen waarvan de meest westelijke stijlen rusten op de muur van het tot woonhuis ingerichte bedrijfsgedeelte. De gevels zijn in baksteen uitgevoerd en het geheel wordt gedekt door een afgewolfd rietdak (deels met pannen onderlangs en een gedeelte nabij het woonhuis eveneens met pannen belegd). De westelijke gevel heeft onder meer 6-ruitsschuiframen. De noordelijke en zuidelijke gevel hebben onder meer een baanderdeur met een getoogd bovenlicht met ruitvormige roedeverdeling; enkele staldeuren en getoogde gietijzeren stal- en zolderramen. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de typologische ontwikkeling en van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de betekenis voor de bouwtechniek, alsmede vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468584
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met woonhuis in Overgangsstijl en grote schuur in ambachtelijke stijl in Dalen

Hervormde kerk

Hoofdstraat 25
Dalen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Schip herbouwd 1824; oostgevel 1907 gewijzigd. Inventaris: twee herenbanken 1762 en XVIIIc, eiken preekstoel XVIId, gesmeed..

Hervormde kerk, toren

Hoofdstraat 25
Dalen (Gemeente Coevorden)
Toren der Ned.Herv.Kerk eerste helft 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van F. Simon, 1639, diam. 135 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts,..

Jan Pol

Molenwijk 8
Dalen (Gemeente Coevorden)
In 1876 op de plaats van een uit 1820 daterende voorganger gebouwde korenmolen. Achtkante houten bovenkruier met stelling op hoge, door steu..

Woonhuis in eclectische-ambachtelijke stijl

Hoofdstraat 35
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1885 in een ambachtelijk eclectische stijl. Het direct aan de straat gelegen pand was vroeger rijker gedeta..

Woonhuis in ambachtelijke stijl

Hoofdstraat 47
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding Haaks op de weg gelegen WOONHUIS, in ambachtelijke stijl gebouwd rond 1860 en waarschijnlijk rond 1890 verlengd. Naar verluidt is..

Kaart & Routeplanner