Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kubusvorminge eengezinswoningen in de Kiefhoek in Rotterdam

Woonhuis

Eemstein 6
3073KA Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: tussen 1928 en 1930
Architect: J.J.P. Oud

Top 100 monument

Kubusvorminge eengezinswoningen in de Kiefhoek

Rotterdam, De Kiefhoek: woningencomplex van oorspronkelijk 298 eengezinswoningen en diverse centrale voorzieningen (o.a. winkels; waterstokerij), gebouwd in 1925-1929 naar ontwerp van J.J.P. Oud, volgens de principes van het Nieuwe Bouwen. In de woningen werd gebruik gemaakt van een gestandaardiseerde plattegrond, hetgeen een der overwegingen van de architect weerspiegelt, nl. het seriematig ontwerpen en bouwen van woningen. De bouwopgave was om een maximale woonruimte te bieden met een minimum aan middelen. Uit stedebouwkundig oogpunt valt de beslotenheid van de wijk naar buiten toe op, terwijl naar binnen toe de openheid juist kenmerkend is. Door een overwogen indeling van de woonwijk, werd een optimale bezonning der huizen verkregen. Deze aanblikbepalende elementen werden door Oud op basis van een driehoekig ontworpen stratenplan uitgevoerd. Het door Oud uitgewerkte concept van bouwen en stedebouwkundige indeling wordt "functionalistisch" genoemd: deze benaming impliceert meer dan een stilistisch etiket. Het Nieuwe Bouwen wilde ondermeer de bouwkunst juist die vorm geven die met een minimum aan bouwmaterialen terdege rekening hield met aard en omvang van de functie, met het gebruik van het gebouw. Ouds ideeën waren hun tijd vooruit: door gebrek aan financiële middelen werd gebruik gemaakt van goedkope, nieuwe bouwmaterialen (die overigens snel blijken te verweren). De uit de 19de eeuw daterende vooruitgangsidee, van verheffing van de arbeidersklasse, werd door Oud in het ontwerp van "De Kiefhoek" vormgegeven. Gebrek aan financiele middelen en onbekendheid met de verwerking van "nieuwe" bouwmaterialen hebben "De Kiefhoek" doen beperken tot een enkelvoudig, zij het uitzonderlijk voorbeeld. "De Kiefhoek" geldt als cultuurobject van bijzondere waarde door het belang voor de geschiedenis van de ontwikkeling van de volkshuisvesting en stedebouw. Voorts geldt het woningencomplex als voornaam specimen in het opus van Oud en mag het gelden als uitdrukking van functionalistische ideeën, alsmede van de ideeën van De Stijl en wordt het gerekend tot de belangrijkste voortbrengselen van het Nieuwe Bouwen.

Beschrijving van Kubusvorminge eengezinswoningen in de Kiefhoek

EENGEZINSWONINGEN. De kubusvormige woningen zijn aaneengerijd in langgerekte bouwstroken zonder aanbouwen, opgetrokken in gele baksteen die beneden als hoge plint in het zicht is gelaten en voor het overige geheel is witgepleisterd; bij de winkels en werk/bergplaatsen zijn de hoeken boven afgerond, welke ronde vorm wordt herhaald in de balconnetjes boven de ingangen van de woningen aan de korte verbindingsstraatjes en in de pijlers van de overigens blauw-stalen tuinhekjes. Voor het overige bezitten de woonreeksen geheel uniform ingedeelde gevels, met doorlopende vensterstroken in - boven geelgeverfde - houten kozijnen en beneden enigszins verdiept aangebrachte in grijze kozijnen, onderbroken door de steeds gekoppeld geplaatste deuren aan beide lange zijden, en met geheel blinde korte eindgevels; alleen de woningen aan de Korte Lindtstraat zijn als vrijstaande woningen gebouwd, in geheel vergelijkbare trant ten behoeve van zeer grote gezinnen - alle overige zijn in meerdere woningen omvattende bouwstroken opgenomen. De doorzichten naar de achterterreinen zijn telkens afgeschermd door bakstenen muurtjes met blauw-roosterhek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46831
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kiefhoek
Rotterdam kiefhoek complex.jpg
Locatie Bloemhof, Feijenoord, Rotterdam
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 30′ OL
Huidig gebruik Arbeiderswoningen, winkels, kerkgebouw
Start bouw 1928
Bouw gereed 1930
Verbouwing jaren 90
Status Rijksmonument
Bouwstijl Nieuwe Zakelijkheid[1]
Architect J.J.P. Oud
Detailkaart
Kiefhoek (Rotterdam (hoofdbetekenis))
Kiefhoek
Afbeeldingen
Rotterdam kleinelindtstraat10.jpg
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Kiefhoek is een buurt in de deelgemeente Feijenoord in Rotterdam-Zuid. Kiefhoek is onderdeel van de wijk Bloemhof.

De huizen behoren allemaal tot de categorie sociale huur. Dit rustige en niet bijzonder opvallende wijkje is vanwege de ontstaansgeschiedenis wereldwijd bekend bij architecten en stedenbouwkundigen; het werd in 1999 door de Union Internationale des Architectes op een lijst van de 1000 belangrijkste gebouwen van de twintigste eeuw gezet.

Geschiedenis

De Kiefhoek was net als het Witte Dorp in Rotterdam-West een project om de lagere arbeidersklasse te verheffen en die betere leefomstandigheden te bieden. Het ontwerp is van architect J.J.P. Oud in opdracht van het gemeentelijk woningbedrijf en de bouw heeft plaatsgevonden tussen 1928 en 1930. De karakteristieke kenmerken van de Kiefhoek zijn de functionalistische indeling van zowel de wijk als de woningen zelf. Oud streefde ernaar om de bewoners zo veel mogelijk leefruimte te bieden in betaalbare, dus kleine woningen.

Al snel gaf het witte pleisterwerk echter problemen. Al een jaar na oplevering waren er duidelijk scheuren te zien en zagen de gevels grauw. De zware industrie die in die tijd nog dichter bij de stad gelegen was, droeg hier ook aan bij[1].

In de jaren negentig werden de woningen grondig gerestaureerd onder leiding van architect Wytze Patijn, de toenmalige Rijksbouwmeester. Voor een deel zijn woningen samengevoegd, een deel kreeg een uitbouw naar achteren waarin zich de keuken bevindt en een deel van de woningen is min of meer gelijk gebleven. Volgens kenners is de sfeer van het oorspronkelijke ontwerp van J.J.P. Oud tamelijk goed bewaard gebleven, in elk geval beter dan in het Witte Dorp. Op het Hendrik Idoplein 2 is een museumwoning ingericht. Inmiddels is de Kiefhoek toe aan een nieuwe renovatie. Een aantal keuzes bij de vorige restauratie blijken niet goed uitgepakt te hebben waardoor de kozijnen er slecht aan toe zijn en veel woningen met vocht- en condensproblemen kampen. In een blok aan de zuidzijde van de Groote Lindtstraat heeft men geëxperimenteerd met nieuwe oplossingen en naar verwachting wordt de overige Kiefhoek in de loop van 2009 aangepakt.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Kubusvorminge eengezinswoningen in de Kiefhoek in Rotterdam

Kubusvorminge eengezinswoningen in de Kiefhoek

2e Kiefhoekstraat 6
Rotterdam
EENGEZINSWONINGEN. De kubusvormige woningen zijn aaneengerijd in langgerekte bouwstroken zonder aanbouwen, opgetrokken in gele baksteen die ..

Nieuw-Apostolische Kerk

Hillevliet 139
Rotterdam
KERK. De kerk is in dezelfde trant als de woonstroken opgebouwd: opgetrokken in baksteen, geheel witgepleisterd op een lage, anthracietkleur..

Kubusvorminge eengezinswoningen in de Kiefhoek

2e Kiefhoekstraat 5
Rotterdam
EENGEZINSWONINGEN. De kubusvormige woningen zijn aaneengerijd in langgerekte bouwstroken zonder aanbouwen, opgetrokken in gele baksteen die ..

Kubusvorminge eengezinswoningen in de Kiefhoek

Eemstein 16
Rotterdam
EENGEZINSWONINGEN. De kubusvormige woningen zijn aaneengerijd in langgerekte bouwstroken zonder aanbouwen, opgetrokken in gele baksteen die ..

Kosterswoning

Eemstein 23
Rotterdam
KOSTERSWONING. De vrijstaande kosterswoning bevat eveneens twee bouwlagen, een lage bakstenen plint en een witte bepleistering en een plat d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)