Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Huys ten Donck: boerenwoning , pandje zonder verdieping (kinderspeelhuis) in Ridderkerk

Kasteel Buitenplaats

Benedenrijweg 461
2983LA Ridderkerk
Zuid Holland


Beschrijving van Het Huys ten Donck: boerenwoning , pandje zonder verdieping (kinderspeelhuis)

KINDERSPEELHUIS. De "Boerenwoning"; pandje zonder verdieping onder wolfdak, deels in baksteen, deels in hout (gepotdekselde delen), de voorgevel voorzien van vlechtingen, deur en vensters met luiken; eveneens vensters met luiken in de rechterzijgevel; zolderluik in de achtergevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46827
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huys ten Donck
Huys ten Donck.JPG
Locatie Ridderkerk
Start bouw 1746
Bouwstijl Lodewijk XIV-stijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 46816
Eigenaar Stichting Het Huys ten Donck
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Huys ten Donck is een buitenplaats in Ridderkerk.

Geschiedenis

Het Huys ten Donck is gelegen tussen de dorpen Bolnes en Slikkerveer in de gemeente Ridderkerk en omgeven door een 22 hectare groot park in de stijl van een Engels landschap, het Donckse Bos genoemd. Hiervan is circa 10 ha. park met vrij zicht vanuit het huis. Op het landgoed bevinden zich tevens een koetshuis, houtloods, tiendgebouw en een boerderij. De buitenplaats is sinds 1676 in het bezit van de familie van Zoelen. Er stond een kasteeltje op uit 1616. In 1702 trouwde Catharina van Zoelen met Cornelis Groeninx, en zo ontstond het geslacht Groeninx van Zoelen. Hun nazaten wonen nog op het landgoed. In 1746 werd op de grondvesten van het voormalige kasteeltje in opdracht van de Rotterdamse burgemeester en heer van Ridderkerk mr. Otto Groeninx van Zoelen (1704-1758)[1][2] een nieuw huis gebouwd in Lodewijk XIV-stijl. Dit werd het Huys ten Donck genoemd.

Het huis bevat twintig kamers en heeft een grondoppervlakte van 32 bij 16 meter. Beneden zijn o.a. een grote eetzaal met openslaande deuren naar de tuin, de keukens en een logeerkamer. Er is een monumentaal trappenhuis naar de eerste verdieping, waar zich o.a. een grote ontvangstzaal, boudoir en herenkamer bevinden. In de herenkamer hangt boven de haard een groot portret van Willem III te paard. In de twintiger jaren van de 20e-eeuw werd het decennialang slecht onderhouden huis gerenoveerd en ook de verwaarloosde tuin werd aangepakt. Het huis werd geëlektrificeerd en voorzien van centrale verwarming. De tuinarchitect Leonard Springer werd aangetrokken voor het tuinontwerp, de herinrichting zou tien jaar in beslag nemen. In 1979 zijn het huis en het park opgenomen op de monumentenlijst.

Het landgoed is ruim drie eeuwen in het bezit van de familie Groeninx van Zoelen. Jhr Pico Groeninx van Zoelen heeft in de jaren dat zijn moeder nog op de Donck woonde, het huis weer laten restaureren, en hij heeft het in 1978 in een stichting ondergebracht. Hij overleed op 1 januari 2010 op 85-jarige leeftijd. Hij was de 23ste ambachtsheer van Ridderkerk. Zijn echtgenote Marie-Lili​ane Groeninx van Zoelen - Waller is overleden op 8 februari 2011. Hun dochter Catharina (1974) woont met haar echtgenoot en twee kinderen in Het Huys ten Donck.

Foto's Huys ten Donck

Externe links


Monumenten in de buurt van Het Huys ten Donck: boerenwoning , pandje zonder verdieping (kinderspeelhuis) in Ridderkerk

Het Huys ten Donck: zonnewijzer

Benedenrijweg 461
Ridderkerk
ZONNEWIJZER in ringvorm op gebeeldhouwde, gebuikte natuurstenen Lodewijk XIV-sokkel (2e kwart 18e eeuw).

Het Huys ten Donck: ruine in park

Benedenrijweg 461
Ridderkerk
GEBOUWDE RUINE met achterliggend berghok. Op een Romeinse Triomfboog geinspireerde, omstreeks 1775 als coulisse in de vorm van een ruine met..

Het Huys ten Donck: beeldengroep bestaande uit Hercules en Antaeus

Benedenrijweg 461
Ridderkerk
BEELDENGROEP, voorstellende Hercules en Antaeus (zandsteen, blijkens signatuur vervaardigd door Pieter van Baurscheidt Sr. in 1710) op vierk..

Het Huys ten Donck: hoofdgebouw

Benedenrijweg 461
Ridderkerk
HOOFDGEBOUW. Breed en ondiep bakstenen herenhuis met korte dwarsvleugels aan de achterzijde, bestaande uit een lage beganegrond, een hoofdve..

Het Huys ten Donck: parkaanleg

Benedenrijweg 461
Ridderkerk
PARKAANLEG. Langgerekt park van forse afmetingen, waarvan de rechthoekige gedaante is bepaald door de kavelvorm van de omringende weilanden ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)