Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jagtlust: schuur in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Leeuwenlaan 42
1243KB 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: eind 18e eeuw


Beschrijving van Jagtlust: schuur

SCHUUR. Uit horizontale gepotdekselde houten delen opgetrokken schuur op rechthoekige grondslag onder met pannen gedekt zadeldak waarvan de schilden ongeveer halverwege naar onderen iets uitzwenken. Het zadeldak rust op een oude gebint-constructie. In oorsprong dateert de schuur vermoedelijk uit het einde der 18e eeuw, toen op Jagtlust een nieuwe hofstede werd gebouwd. De schuur stond in oorsprong tegen de achter(zuid-)zijde van deze hofstede en is omstreeks 1900, toen de hofstede ingrijpend tot comfortabel woonhuis is verbouwd, naar haar huidige situatie aan de NW-hoek van de moestuin verplaatst. De westmuur van de schuur is opgetrokken in rode baksteen. Deze muur gaat aan de noord- en zuidzijde een stukje om. Aan de zuidzijde is de muur voorts als voeting doorgetrokken. In de voor(noord-)gevel bevinden zich een dubbele wagendeur met aan weerszijden een 8-ruitsvenster. Direct rechts van het rechter venster ter hoogte van het stenen gedeelte van de gevel een kleine houten deur. Op de verdieping boven de dubbele deur een openslaand 4-ruitsvenster. De linker en rechter gevel zijn blind. Tegen de linker gevel is een gereedschapsschuur gebouwd, die als zodanig voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is. Centraal in de in de moestuin gelegen achtermuur een deur, bestaande uit een boven- en onderdeur, met erboven en 10-ruits bovenlicht. Op de verdieping boven de deur een 9-ruitsvenster. In de schuur bevindt zich een deel met koestal, varkenshokken en een schaftlokaal met stookplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468129
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jagtlust: schuur in 's Graveland

Koepel met rieten dak

Leeuwenlaan 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Koepel, veelkantig met rieten dak en gekartelde houten lijst, aanvang XIX.

Jagtlust: huis Jagtlust

Leeuwenlaan 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
HOOFDGEBOUW (Huis Jagtlust). Een in oorsprong uit de 17e en uit het einde der 18e eeuw daterend huis, deels onder met zwarte kruispannen ged..

Jagtlust: historische tuin en parkaanleg

Leeuwenlaan 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Ingehouden parkaanleg in landschapsstijl uit de eerste helft van de 19e eeuw of deels uit het einde der 18e..

Jagtlust: koetshuis, paardestal annex tuinmanswoning

Leeuwenlaan 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
KOETSHUIS, PAARDESTAL ANNEX TUINMANSWONING. Rechthoekig ensemble van koetshuis, paardestal en tuinmanswoning, dat in verschillende bouwcampa..

Jagtlust: theekoepel

Leeuwenlaan 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
THEEKOEPEL. Witgepleisterde neoclassicistische theekoepel op 8-hoekige grondslag onder met riet bekleed tentdak met schilden met ruim overst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Jagtlust: schuur in 's Graveland

Foto's (5)