Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jagtlust: kinderspeelhuisje in 's Graveland

Tuin Park Landgoed

Leeuwenlaan 42
1243KB 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Jagtlust: kinderspeelhuisje

KINDERSPEELHUISJE. Kinderspeelhuisje op rechthoekige grondslag, opgebouwd uit wit geschilderde horizontale door lisenen gelede houten delen op rode bakstenen voeting. Het huisje is overkapt door een schilddak, dat door speciaal voor dit huisje gebakken kleine blauwe gesmoorde Hollandse pannen wordt gedekt. Op het achter (oost-)schilddak bevindt zich een gemetselde schoorsteen. Het huisje, Heilust genaamd, werd in 1910 door de vier zonen van Jhr Prof Dr Jan Six van Hillegom op de voormalige buitenplaats Heilust even ten westen van het huis onder leiding van de 's-Gravelandse meester-timmerman Maarten De Haan gebouwd. Op 19 augustus 1910 werd de eerste steen door Hieronyma Maria Antonia Fortunata Six (1905-) gelegd. Centraal in de drie travee├źn ingerichte voor(west-)gevel de door een stoepje van rode tegeltjes beklede en met een rand van gele klinkertjes afgezette voorafgegane toegangsdeur, die door een 6-ruits bovenlicht wordt afgesloten. Aan weerszijden een 15-ruits schuifvenster met luiken tot de wisseldorpel. De bel, die aan de voorgevel van het huisje was bevestigd, is verloren gegaan. Boven de deur een 9-ruits dakkapel met wangen en fronton. In de linker gevel eveneens een toegangsdeur, voorafgegaan door een met rode tegeltjes bekleed stoepje. In de rechter gevel een 15-ruits schuifvenster met luiken tot de wisseldorpel. De achtergevel is blind. Inwendig: in het huisje is een schouw gemetseld van gele klinkertjse. Onder de schouw een gietijzeren kinderfornuis. Tussen de deur in de noordgevel en de voorgevel een klein aanrecht met erboven een emaille waterreservoir. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468118
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jagtlust: kinderspeelhuisje in 's Graveland

Koepel met rieten dak

Leeuwenlaan 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Koepel, veelkantig met rieten dak en gekartelde houten lijst, aanvang XIX.

Jagtlust: huis Jagtlust

Leeuwenlaan 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
HOOFDGEBOUW (Huis Jagtlust). Een in oorsprong uit de 17e en uit het einde der 18e eeuw daterend huis, deels onder met zwarte kruispannen ged..

Jagtlust: historische tuin en parkaanleg

Leeuwenlaan 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Ingehouden parkaanleg in landschapsstijl uit de eerste helft van de 19e eeuw of deels uit het einde der 18e..

Jagtlust: koetshuis, paardestal annex tuinmanswoning

Leeuwenlaan 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
KOETSHUIS, PAARDESTAL ANNEX TUINMANSWONING. Rechthoekig ensemble van koetshuis, paardestal en tuinmanswoning, dat in verschillende bouwcampa..

Jagtlust: theekoepel

Leeuwenlaan 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
THEEKOEPEL. Witgepleisterde neoclassicistische theekoepel op 8-hoekige grondslag onder met riet bekleed tentdak met schilden met ruim overst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)