T-boerderij met middenlangsdeel in Welsum

IJsseldijk 83
8196KC Welsum (gemeente Olst Wijhe)

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw

Beschrijving van T-boerderij met middenlangsdeel

Zeer mooi direct aan de IJsseldijk gelegen tweede helft 19e-eeuwse T-BOERDERIJ met middenlangsdeel. Het tegen de IJsseldijk aan gebouwde woongedeelte opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met pannen belegd schilddak; twee hoekschoorstenen met borden; staafankers; eenvoudig geprofileerde gietijzeren gootlijst en gootsteen. Dakkapel onder met pannen belegd zadeldakje met eenvoudig gesneden obelisk in voorschild. In de voorgevel eenvoudig geprofileerde opgeklampte deur met bovenlicht te weerszijden waarvan twee zesruitsschuiframen; alle lichtgetoogd, met 1,5 steens hanekammen en opgeklampte luiken. In de zijgevels eveneens lichtgetoogde zesruitsschuiframen; vierruitsraam; deur; sommige met luiken. Het bedrijfsgedeelte onder met pannen belegd afgeplat zadeldak; windveren; staafankers; lichtgetoogde en rechtgesloten deel- en staldeuren; lichtgetoogde stalvensters met gietijzeren tracering. Tweede helft 19e-eeuwse T-boerderij met middenlangsdeel van belang wegens de mooie ligging direct aan de IJsseldijk en de, de IJsselstreek karakteriserende, hoofdvorm en met name de vormgeving van het woongedeelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)