Meer dan 63.000 rijksmonumenten


T-boerderij met middenlangsdeel in Welsum

Boerderij

IJsseldijk 83
8196KC Welsum (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van T-boerderij met middenlangsdeel

Zeer mooi direct aan de IJsseldijk gelegen tweede helft 19e-eeuwse T-BOERDERIJ met middenlangsdeel. Het tegen de IJsseldijk aan gebouwde woongedeelte opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met pannen belegd schilddak; twee hoekschoorstenen met borden; staafankers; eenvoudig geprofileerde gietijzeren gootlijst en gootsteen. Dakkapel onder met pannen belegd zadeldakje met eenvoudig gesneden obelisk in voorschild. In de voorgevel eenvoudig geprofileerde opgeklampte deur met bovenlicht te weerszijden waarvan twee zesruitsschuiframen; alle lichtgetoogd, met 1,5 steens hanekammen en opgeklampte luiken. In de zijgevels eveneens lichtgetoogde zesruitsschuiframen; vierruitsraam; deur; sommige met luiken. Het bedrijfsgedeelte onder met pannen belegd afgeplat zadeldak; windveren; staafankers; lichtgetoogde en rechtgesloten deel- en staldeuren; lichtgetoogde stalvensters met gietijzeren tracering. Tweede helft 19e-eeuwse T-boerderij met middenlangsdeel van belang wegens de mooie ligging direct aan de IJsseldijk en de, de IJsselstreek karakteriserende, hoofdvorm en met name de vormgeving van het woongedeelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46810
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van T-boerderij met middenlangsdeel in Welsum

Veerhuisje

IJsseldijk 81
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Veerhuisje, tegenover het veer. Rechthoekig huisje met schilddak en middenschoorsteen. Aan de dijkzijde voordeur en dakkapel met vleugelstuk..

Houdt Braef Stant

IJsseldijk 65
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Windkorenmolen. Achtkantige bovenkruier met stelling. Bouwjaar 1856. Stenen onder- en tussenstuk. Achtkantig bovenstuk met riet gedekt, even..

Boerderij-complex

IJsseldijk 63
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Mooi direct aan de IJsseldijk gelegen BOERDERIJ-COMPLEX bestaande uit tweede helft 19e-eeuws woongedeelte, vermoedelijk jonger (XIXc-d ?) tu..

Incomplete Molen van Boks

Rijksstraatweg 5
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De ronde stenen molen is in 1836 gebouwd als korenmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger..

Bökkers Mölle

Rijksstraatweg 45
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Windkorenmolen. Achtkantige bovenkruier met stelling. Onder- en tussenstuk in baksteen. Achtkantig bovenstuk en kap van hout met asfaltbekle..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)