Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welbergen Hofstede: boerderij + schuur + stookhok in Welsum

Boerderij

IJsseldijk 109
8196KD Welsum (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1852 (hoofdgebouw) 1860 (bijschuur)


Beschrijving van Welbergen Hofstede: boerderij + schuur + stookhok

Mooi onder aan de IJsseldijk gelegen boerderijcomplex bestaande uit T-vormig hoofdgebouw (1852), schuur (1860) en stookhok. Het T-vormige hoofdgebouw met middenlangsdeel opgetrokken uit baksteen op onderkeldering en gedekt door rieten schilddaken met klein overstek aan woonhuiszijde en afgewolfd achterschild aan bedrijfszijde; schoorsteen op een der hoeken van het woongedeelte; staafankers; de voor- en zijgevels van het woongedeelte uitgerust met deur met bovenlicht, negen- en zesruitsschuiframen, lichtgetoogd, met 1,5 steens hanekammen en opgeklampte luiken en halfronde zoldervensters met tracering; de detaillering der zijgevels van het bedrijfsgedeelte niet oorspronkelijk; in de achtergevel lichtgetoogde deel- en staldeuren; ronde vensters met tracering; vlechtingen; windveren; staafankers; boven de deeldeuren steentje met opschrift I.V.H. I.S.H. 1852. Terzijde op het erf: - uit baksteen opgetrokken schuur onder oorspronkelijk met riet doch thans grotendeels met golfplaten gedekt wolfdak met uileborden; lichtgetoogde deel- en staldeuren; ronde en halfrond gesloten vensters; vlechtingen; windveren; staafankers; boven de deeldeuren steentje met initialen en jaartal 1860. - uit baksteen opgetrokken stookhok onder met pannen gedekt zadeldak; windveren; lichtgetoogde zesruitsramen; deur. Tweede helft 19e-eeuws boerderijcomplex bestaande uit T-vormig hoofdgebouw (1852), bijschuur (1860) en stookhok van belang wegens de mooie ligging onder aan de IJsseldijk en de de IJsselstreek karakteriserende hoofdvorm en vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46809
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Welbergen Hofstede: boerderij + schuur + stookhok in Welsum

Eenvoudige boerderij met dwars woonhuis

IJsseldijk 8
Oene (Gemeente Epe)
In het zeer fraaie rivierlandschap gelegen eenvoudige boerderij met dwars woonhuis uit 1844 onder rieten dak met hoekschoorstenen. Vensters ..

Kleine boerderij

IJsseldijk 6
Oene (Gemeente Epe)
In het fraaie rivierlandschap gelegen kleine boerderij, 1821, onder rieten dak en met in de voorgevel vensters met luiken en negenruits-schu..

T-boerderij met middenlangsdeel

IJsseldijk 83
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Zeer mooi direct aan de IJsseldijk gelegen tweede helft 19e-eeuwse T-BOERDERIJ met middenlangsdeel. Het tegen de IJsseldijk aan gebouwde wo..

Veerhuisje

IJsseldijk 81
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Veerhuisje, tegenover het veer. Rechthoekig huisje met schilddak en middenschoorsteen. Aan de dijkzijde voordeur en dakkapel met vleugelstuk..

Dijkstoel

Rijksstraatweg 53
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Dijkstoel van Salland 2de Rot. Op plint rustend deels uit baksteen, deels uit hout opgetrokken verdiepingloos midden 19e-eeuws gebouw onder ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)