Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel boerderij-complex in Welsum

Boerderij

IJsseldijk 17
8196KA Welsum (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw (boerderij) eind 19e/begin 20e eeuw (boerderij)


Beschrijving van Dubbel boerderij-complex

Mooi onder aan de IJsseldijk gelegen DUBBEL BOERDERIJ-COMPLEX, bestaande uit een tweede helft 19e-eeuwse boerderij met middenlangsdeel en een vermoedelijk eind 19e-/begin-20e-eeuwse boerderij met middenlangsdeel. Het tweede helft 19e-eeuwse gebouw opgetrokken uit baksteen op gedeeltelijke onderkeldering en gedekt door een rieten wolfdak met halfrond venster in het voorschild; vlechtingen; windveren; staafankers; spatlijst; schoorsteen op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte. In de voorgevel opgeklampte deur met negenruits bovenlicht; te weerszijden respectievelijk een 12-ruits raam en twee 28-ruitsschuiframen en een 12-ruits raam; alle met 1 steens hanekammen en opgeklampte luiken; de detaillering der achter- en zijgevels grotendeels niet meer oorspronkelijk. Het eind-19e/begin 20e-eeuwse gebouw eveneens opgetrokken uit baksteen op gedeeltelijke onderkeldering en gedekt door een rieten wolfdak met uileborden met makelaar; windveren; staafankers; spatlijst; schoorsteen op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel twee getoogde 6-ruitsschuiframen met 1 steens hanekammen geflankeerd door twee 4-ruitsramen met 1 steens hanekammen; alle met opgeklampte luiken; twee ronde zoldervensters; de detaillering der achter- en zijgevels grotendeels niet meer oorspronkelijk. Boerderij-complex bestaande uit tweede helft 19e-eeuwse en vermoedelijk eind-19e-/begin-20e eeuwse boerderij van het middenlangsdeel type van belang wegens de mooi ligging onder aan de IJsseldijk, hoofdvorm en samenstelling en de vormgeving der beide naar de IJsseldijk gekeerde voorgevels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46808
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel boerderij-complex in Welsum

Boerderij 'De Ruwerd'

IJsseldijk 5
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Boerderij "De Ruwerd". Fors woonhuis met schilddak en hoekschoorstenen. Gedekt met vlakke ruitvormige pannen. Voorgevel met jaartalanker ged..

Het Bovenste Tol / Tolhuis

IJsseldijk 3
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
v.m. Tolhuisje. Rechthoekig huisje met schilddak en middenschoorsteen. Aan de dijkzijde voordeur en dakkapel met vleugelstukken. Schuifvenst..

Boerderij onder met riet gedekt wolfdak. Behoort tot het landgoed "De Haere". Op het erf een bakhuis en stenen schuur met rieten schilddak

Rijksstraatweg 10
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Boerderij onder met riet gedekt wolfdak. Voorgevel met vlechtingen, jaartalankers: 1731 en vensters met luiken. Behoort tot het landgoed "De..

De Grote Beurse

Heegsestraat 14
Terwolde (Gemeente Voorst)
Hoeve "De Grote Beurze". Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten schilddak. In het woongedeelte in de voorgevel vensters met zesruitsschuifra..

De Haere, Voormalig tolhuis

Rijksstraatweg 8
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 7: Voormalig TOLHUIS. Dwars op de dijkas gebouwd klein pand uit de eerste kwart van de 19de eeuw met gepleisterde p..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel boerderij-complex in Welsum

Foto's (7)