Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Israelitische begraafplaats van Oisterwijk in Oisterwijk

Graf Begraafplaats

Jan van Beverwijckstraat 35
5060AA Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1740 1740 ca. 1740


Beschrijving van Israelitische begraafplaats van Oisterwijk

Uit ca 1740 daterende, nog in gebruik zijnde Israelitische begraafplaats van Oisterwijk, de oudste Israelitische begraafplaats van West-Brabant, gelegen in het bos aan de Zuidzijde van Oisterwijk. De begraafplaats is omstreeks 1880 omheind door een muur met steunberen en keperafdekking, doorbroken door een groot smeedijzeren hekwerk tussen pijlers; direct achter het hekwerk een in schoon metselwerk opgetrokken baarhuisje onder met pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels, waarin hardstenen sluitstenen en hoekblokken, en getoogde dubbele deur en hardstenen sluitstenen en hoekblokken; op de begraafplaats ruim 150 hardstenen grafzerken, waarvan de oudste dateert uit 1809 (de houten monumenten van de oudere graven zijn alle verdwenen). Als een van Nederlands oudste en relatief meest gaaf bewaard gebleven Israelitische begraafplaatsen van belang vanwege de herinneringswaarde en de betekenis van de cultuur-, godsdienst- en streekgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46806
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joodse begraafplaats Oisterwijk
Joodse begraafplaats Oisterwijk.JPG
Huidige straat Hondsbergselaan
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1748
Aantal grafstenen 165
Toegankelijkheid Afgesloten
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

In Oisterwijk vestigde zich in de 18de eeuw de eerste Joden. Al vrij snel groeide de gemeente zo hard, dat er behoefte was aan een synagoge en een Joodse begraafplaats. De synagoge kwam er in 1758 en de begraafplaats 10 jaar eerder in 1748.

Op deze begraafplaats aan de huidige Hondsbergselaan (vroeger 'De Poelen') zijn 165 grafstenen bewaard gebleven. Tot 1855 hadden de Joden in Tilburg geen eigen begraafplaats en daarom werd de Joodse begraafplaats van Oisterwijk gebruikt. Dat verklaart de grote hoeveelheid graven voor een betrekkelijk kleine Joodse gemeente.

Reeds in 1908 ging de Joodse gemeenschap van Oisterwijk op in die van Tilburg. De meeste Oisterwijkse Joden waren reeds naar deze stad verhuisd. Na de Tweede Wereldoorlog keerden slechts enkele Joden terug. Op het terrein van de Lederfabriek, waar veel Joden werkzaam waren, is een gedenkteken opgericht.

De Joodse begraafplaats van Oisterwijk werd in 1997 opgeknapt.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Israelitische begraafplaats van Oisterwijk in Oisterwijk

Portierswoning

Hondsbergselaan 1
Oisterwijk
Inleiding. De PORTIERSWONING is gelegen aan de rechterzijde van de oprijlaan naar het landhuis 'De Hondsberg', aan de Hondsbergselaan. Het ..

De Hondsberg

Hondsberg 5
Oisterwijk
Inleiding. Het LANDHUIS is centraal gelegen in het landschapspark. Aan de achterzijde van het landhuis vormt een terras met natuurstenen ba..

Mariakapel

-
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. KAPEL gesticht in 1939, ter herdenking van van het feit dat Carol Schade, bewoner van de villa De Hooge Braaken, Stokeind 14, ee..

Ponderosa

Scheepersdijk 103
Oisterwijk
Inleiding. Ten zuiden van het centrum van Oisterwijk bevindt zich aan de Scheepersdijk het vrijstaande WOONHUIS 'Ponderosa' uit 1920. Het p..

Beeldengroep van de H. Familie in Neogotische stijl

Kerkplein 1
Oisterwijk
Inleiding. BEELDENGROEP van de H. Familie, in Neogotische stijl, geplaatst tegen de zuidzijde van de kerk, onder een eenvoudig afdak. Vermo..

Kaart & Routeplanner