Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve in Nuth

Boerderij

Stationstraat 312
6361BH Nuth
Limburg

Bouwjaar: 1750 (vakwerk) 1840 (schoon metselwerk)


Beschrijving van Hoeve

Ten dele uit 1750 (vakwerk), ten dele uit 1840 (schoon metselwerk) daterende gesloten Limburgse HOEVE met verdieping bij het woongedeelte en onder met rode Hollandse pannen gedekte zadeldaken. Aan de straatzijde (zuidzijde) het in schoon metselwerk opgetrokken, drie vensterassen brede woongedeelte (nok//straat) met gepleisterde voet; in de zuidgevel hardstenen kozijnen rond de 8-ruits vensters en de dubbele paneeldeur met bovenlicht in het midden op de begane grond en hardstenen onder- en bovendorpels bij de 6-ruits vensters op de verdieping 6-ruits vensters; tegen de westgevel het aan de straatzijde in schoon metselwerk (met gepleisterde plint) opgetrokken en aan de noordzijde open, overkapte poortgebouw (nok//straat) met getoogde inrijpoort. Aansluitend hierop aan de westzijde een vakwerkschuur (nok I straat), waarvan het vakwerk van de westgevel en een klein gedeelte van de oostgevel vervangen is door baksteen; zwart stijl- en regelwerk en wit geverfde, met leem gevulde vakken. Aan de noordzijde een vijf traveeën lange vakwerkschuur (nok//straat) met afwisselend rechte en geknikte spantbenen; vakwerk in de zuidgevel voor een kleine gedeelte vervangen door baksteen; in de zuidgevel hoge, rechtgesloten deeldeuren en een uit de bouwtijd daterende staldeur. Aan de oostzijde een lage in schoon metselwerk opgetrokken schuur (nok I straat) en een in schoon metselwerk opgetrokken aanbouw van het woongedeelte met verdieping (nok I straat); in de aanbouw op de begane grond een grote, gemetselde bakoven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46804
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoeve in Nuth

Bakstenen hoeve met binnenplaats

Molenveld 6
Nuth
Bakstenen HOEVE MET BINNENPLAATS; segmentboogvensters in Naamse steen; ankers 1767.

Vakwerkhoeve met binnenplaats

Molenveld 20
Nuth
Vakwerkhoeve met binnenplaats; straatgevel van baksteen en baksteen met speklagen van mergel; poort met zadeldak; XIXa (1804).

Sint-Bavokerk en inventaris (doopvont, herenbanken, wijwater, grafzerk, grafkruizen en orgel)

Dorpstraat 24
Nuth
Rooms-Katholieke Kerk. Schip met westtoren uit 1763 in de trant van de Akense architect Laurensz Mefferdatis; dwarspand; koor en z- ijbeuken..

Pastorie

Stationstraat 191
Nuth
Pastorie. Bakstenen huis, 1774, met verdieping en schilddak. Gevel van vijf traveeën met ingang en vensters in segmentboogomlijstingen van ..

Villa met garage in een door het expressionisme beïnvloede stijl

Valkenburgerweg 16
Nuth
Inleiding VILLA met GARAGE in een door het expressionisme beïnvloede stijl, 1932. Gebouwd in opdracht van dhr. V. Koten, naar een ont..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)