Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, stookhok, een stenen bijschuur, een vierroeden kapberg en een gedeeltelijk met klinkers bestraat erf in Nieuwleusen

Boerderij

Westeinde 172
7711CS Nieuwleusen (gemeente Dalfsen)
Overijssel

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Boerderijcomplex bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, stookhok, een stenen bijschuur, een vierroeden kapberg en een gedeeltelijk met klinkers bestraat erf

In aanleg mogelijk nog 17e-eeuws, doch wat betreft uiterlijke vormgeving tweede helft 19e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, stookhok, een stenen bijschuur, een vierroeden kapberg en een gedeeltelijk met klinkers bestraat erf. Het hoofdgebouw opgetrokken uit baksteen op gedeeltelijke onderkeldering en gedekt door een rieten wolfdak met luik in voorschild; schoorsteen met bord op de scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte; windveren; vlechtingen aan voorzijde; staafankers. In de voorgevel opgeklampte deur met bovenlicht te weerszijden waarvan een vierruitsvenster met opgeklampte luiken en een keldervenster met luik en twee lichtgetoogde zesruitsschuiframen met 1,5 steens hanekammen en opgeklampte luiken en een venster met tralies en opgeklampt luik. In de gedeeltelijk vernieuwde achter- en zijgevels deel- en staldeuren en -vensters van verschillende vormgeving; tegen de rechter zijgevel houten melkbussenrek. De woonkamer geheel betegeld met 17e-, 18e- en 19e-eeuwse paarse, blauwe en witte tegels met voor het merendeel figuratieve en florale motieven. Op het gedeeltelijk met klinkers bestrate erf: - een tweede helft 19e-eeuwse bakstenen stookhok onder pannengedekt zadeldak; windveren; schoorsteen; zesruitsschuifraam met 1,5 steens hanekammen en opgeklampte luiken; deur; - een eveneens tweede helft 19e-eeuwse uit baksteen opgetrokken schuur onder aan voorzijde afgewolfd rieten schilddak met luik in het voorschild; windveren; in de gedeeltelijk vernieuwde gevels grote en kleine dubbele en enkele deuren; gietijzeren stalramen, waaronder halfronde; - een vierroeden kapberg, in aanleg mogelijk eveneens tweede helft 19e-eeuws, onder rechthoekig (thans met golfplaten bekleed) zadeldak. In aanleg 17e-eeuws, doch wat betreft uiterlijke vormgeving tweede helft 19e-eeuws boerderijcomplex bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, stookhok, een schuur en gedeeltelijk met klinkers bestraat erf van belang wegens omvang en samenstelling, de zeer belangrijke met 17e-, 18e- en 19e-eeuwse tegels beklede woonkamer en de het gebied karakteriserende vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46798
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, stookhok, een stenen bijschuur, een vierroeden kapberg en een gedeeltelijk met klinkers bestraat erf in Nieuwleusen

Korenmolen Massier

Veldweg 15
Dalfsen
Inleiding: Wind-stellingkorenmolen Molen Massier. Markant op enkele tientallen meters van de grens met de gemeente Nieuwleusen gelegen acht..

Boerderij onder met riet gedekt, hoog wolfdak

Rosengaardeweg 4
Dalfsen
Boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw onder met riet gedekt, hoog wolfdak. In de voorgevel vensters met negenruitsschuiframen. Op he..

Hofwijk

Vossersteeg 68
Dalfsen
Hofwijk. Eenvoudig buitenhuis onder dwars afgewolfd zadeldak met hoekschoorstenen, blijkens gevelsteen gebouwd in 1859. De vijf travee├źn br..

Boerderij met rieten dak

Vossersteeg 43
Dalfsen
Boerderij met rieten dak. Voorgevel met ankers 1784; drie hoge 15-ruitsramen met luiken, twee zijramen 4-ruits, elk met een luik, boven elk ..

Grote boerderij

Ruitenborghweg 13
Dalfsen
Grote boerderij uit het derde kwart van de 19e eeuw, bestaande uit een rechthoekig woongedeelte annex bedrijfsgebouw onder hoog, omlopend pa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (28)

Alle 28 foto's weergeven