Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Seinhuis Post T in Maastricht

Gebouw

Stationsplein 25
6221BT Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1932-1933
Architect: Sybold van Ravesteyn


Beschrijving van Seinhuis Post T

In 1932-1933 naar ontwerp van S.van Ravensteyn gebouwd, op twee pijlers rustend, overkragend, rechthoekig seinhuis onder zadeldak met aan de oost-, zuid- en westzijde een brede, opstaande luifel. Vrijwel massieve noordelijke pijler; holle zuidelijke pijler met rondgesloten deur; rechthoekige betonnen "bak" ten behoeve van het elektrisch bedieningstoestel, voorzien van ronde vensters en met aan de zuidzijde een deur en aansluitend op een ijzeren, vanaf het perron oplopende trap een bordes met eenvoudig hekwerk; boven de "bak" het vrijwel volledig beglaasde - aan de noord- en zuidzijde hellen de stalen ramen iets naar binnen - bedieningslokaal met rondom een uitspringende galerij voorzien van eenvoudig hekwerk. Het onderhavige seinhuis is het laatste nog gave voorbeeld van de vele door S.van Ravensteyn voor de Nederlandse Spoorwegen ontworpen seinhuizen. Door de goede, geheel op de bedrijfstechnisch hoge eisen aansluitende vormgeving - mogelijk door een ingenieuze betonnen draagconstructie - is het seinhuis niet alleen een goed en representatief voorbeeld uit het werk van S.van Ravensteyn, maar ook van het bouwtechnisch en bouwkunstig vermogen van de architectuur der Nieuwe Zakelijkheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46783
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Seinhuis Post T in Maastricht

N.S.-Station Maastricht

Stationsplein 25
Maastricht
Inleiding STATIONSGEBOUW van de Nederlandse Spoorwegen, 1912-1915, inclusief de perronoverkappingen in gewapend beton. Het station is gesit..

Grand Hotel de l'Empereur

Stationsstraat 2
Maastricht
Inleiding HOTEL, genaamd Grand Hotel de l'Empereur, tussen 1902 en 1905 gebouwd in eclectische stijl naar een ontwerp van architect Jacques..

Herenhuis, in een mengsel van Art Nouveau en chaletstijl.

Spoorweglaan 7
Maastricht
Inleiding HERENHUIS, 1901, in een mengsel van Art Nouveau en chaletstijl. Gebouwd naar een ontwerp van de Maastrichtse architect W. Sprenge..

Ambtenarenwoningen Woningzorg, noordwestelijk blok

Meerssenerweg 319
Maastricht
Inleiding U-vormige straatwand met 15 AMBTENARENWONINGEN van de Bouwvereniging "Woningzorg" te Maastricht, 1920-21. Gebouwd door aannemersf..

Ambtenarenwoningen Woningzorg, zuidwestelijk blok

Meerssenerweg 327
Maastricht
Inleiding Carré met 40 AMBTENARENWONINGEN van de Bouwvereniging "Woningzorg" teMaastricht, 1920-21. Gebouwd door aannemersfirma L.H. Brede..

Kaart & Routeplanner


Foto's (37)

Alle 37 foto's weergeven